Vlada mijenja Zakon o radu: Ukidaju se ugovori o radu na određeno i neodređeno?

Vlada mijenja Zakon o radu: Ukidaju se ugovori o radu na određeno i neodređeno?

10.9.2012. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Vlada razmišlja o uvođenju novog modela ugovora o radu kojim bi se dokinuli postojeći ugovori na određeno i neodređeno vrijeme. Vladajući smatraju da bi deseci tisuća radnika na određeno vrijeme s takvim ugovorom dobili veću sigurnost, ali i niz pogodnosti koje danas nemaju.

Prema neslužbenim informacijama, stupanjem na snagu novog Zakona o radu krajem 2013. godine u povijest odlaze ugovori o radu na određeno i neodređeno vrijeme. Umjesto njih uveo bi se potpuno nov model: jedinstven ugovor o radu ili single open ended contract.

Lakši otkaz unutar dvije i pol godine


Riječ je o modelu koji je hibrid rada na određeno i na neodređeno vrijeme, prema kojemu poslodavac u prve dvije i pol godine na jednostavniji način može otpustiti radnika, a nakon tog razdoblja radnik uživa sva prava kao kod rada na neodređeno vrijeme.

Jedinstveni ugovor o radu zapravo pretpostavlja tri faze: prva tri mjeseca ili pola godine bilo bi pokusno razdoblje i u to vrijeme poslodavac bi radniku mogao otkazati ugovor bez navođenja bilo kakvih razloga. Nakon toga slijedio bi razdoblje od najvjerojatnije dvije godine, kada bi radnicima prava rasla prema onima koje sada imaju u ugovorima na neodređeno vrijeme. U tom razdoblju, ako bi poslodavac radnika želio otpustiti, morao bi navesti zakonske razloge za otkaz. U posljednjoj, trećoj fazi, koja traje do mirovine, ili prekidanja radnog odnosa, radnička bi prava postupno rasla tako da bi, što pojedini radnik ima više staža kod poslodavca, teže mogao dobiti otkaz. Treća bi faza tako bila ono što se sada naziva klasičnim radom na neodređeno vrijeme, ali s pojednostavljenim formalnim postupcima za otpuštanje, saznaje Jutarnji list.

Osniva se i fond solidarnosti


Navodno bi se uz ovaj model osnovao i tzv. fond solidarnosti, iz kojega bi se radnicima koji u pokusnom razdoblju dobiju otkaz isplatila neka vrsta otpremnine. Naravno, pravo na takvu otpremninu imali bi samo oni zaposlenici koji bi otkaz dobili bez vlastite krivnje. Fond bi se navodno mogao puniti iz doprinosa, tj. preraspodjelom trenutnih doprinosa.

Prvi jasniji obrisi novog Zakona o radu bit će poznati najranije sredinom 2013. godine.

 

 

zakon o radu radnici zaposlenici pravo društvo prava radnika ugovor ugovor o radu