Više od desetljeća projekta Zaštita zubi

Više od desetljeća projekta Zaštita zubi

10.7.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Preventiva počinje prije začeća i traje cijeli život!, izreka je jednog eminentnog preventivca. Smisao te izreke potvrdila nam je ispravni odabir vlastitog modela projekta „Zaštita zubi“ za biološki osjetljive populacije: trudnica, predškolsku i školsku djecu na području Grada Labina. Svi znamo koliko je važno potaknuti brigu za oralno zdravlje u najranijoj dobi jer se tada usvajaju i razvijaju stavovi koji su bitni kroz cijeli život. Oralne bolesti su značajan teret za djecu te imaju utjecaj na kvalitetu života i opće zdravlje. Bilo je potrebno potaknuti odgojno-obrazovne ustanove da unapređuju oralno zdravlje te educiraju djecu i mlade kako bi donijeli pozitivnu odluku u vezi sa zdravljem. Stoga, već 12 godina u Gradu Labinu traje provođenje projekta Zaštita zubi u Labinu.

Uz financijsku potporu Grada Labina, Labin Zdravog grada, 2007. godine pokrenute su aktivnosti za organiziranje sveobuhvatne i cjelovite zdravstvene skrbi trudnica, predškolske i školske djece.  Najprije se započelo s onim najmlađima odnosno djecom u dječjim vrtićima „Pjerina Verbanac“ i „Gloria“ kroz uvođenje četkanja zubi, a naravno uz podršku stručnog osoblja, odgajateljica, zdravstvene voditeljice i ostalih stručnih suradnika. Najveću podršku u osnovnim školama Matije Vlačiće i „Ivo Lola Ribar“ te Centru „Liče Faraguna“ dale su pedagoginje te učiteljice produženog boravka i razredne nastave.

„Sva su djeca uključena u projekt te im se od malih nogu usađuju navike četkanja zubi i održavanja oralne higijene. Već pri upisu u jaslice ili dječji vrtić dijete mora donijeti potvrdu stomatologa o stanju zubi. Uz to, aktivnost je bila usmjerena prvenstveno na trudnice u suradnji s ginekološkim timovima Doma zdravlja Labin. Službeno je 2011. godine projekt ušao u kurikulum dječjih vrtića Pjerina Verbanac i Gloria i osnovnih škola Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“. Projekt je prihvatio i Centar „Liče Faraguna“. Godinu kasnije započelo se s uvođenjem četkanja zubi u nižim razredima osnovnih škola, a naravno uz podršku stručnih službi škola i učitelja. Podignuta je razina zdravstvene obrazovanosti za roditelje, cjelokupno osoblje, te za svu djecu. Program mjera „Zaštite zubi“ ostvaruje se zajedničkom suradnjom izabranog stomatologa koji ima ugovorenu dječju populaciju navedenog uzrasta, pedijatra, školskog liječnika i patronažnih sestara, a za trudnice i ginekologa.“, rekla nam je Vesna Blažina, voditeljica Labin Zdravog grada .

„Sistematskim pregledima je obuhvaćeno čak 95% školske i predškolske djece, od kojih se potrebiti upućuju na sanaciju karijesa. Kontinuirano se prati stanje zdravlja zubi ili pobola zubi kod svih navedenih pomoću međunarodnih pokazatelja Svjetske zdravstvene organizacije. U pedagoškoj/školskoj godini 2018./2019. obuhvat djece bio je 230 dok su 84 trudnice upućene na pregled kod stomatologa. Projekta obuhvaća sveukupno 270 izvršitelja ginekologa, sestri, patronažne službe, pedijatra, školskog liječnika, odabranih liječnika i stomatologa, ravnatelja, zdravstvenih voditeljica, odgajatelja, psihologa, pedagoga, učitelji/ce, profesora, defektologa i drugog osoblja. Ukupan obuhvat djece, roditelja, trudnica i svih izvršitelja je oko 2000 godišnje.“, iznijela je podatke Božena Vutuc Franković, voditeljica projekta Zaštita zubi.

Osnovni ciljevi programa su očuvanje zdravlja zubi kod djece, poboljšanje zdravlja oboljelih zubi te sprječavanje ranog gubitka zubi i pojavnosti posljedičnih oboljenja, zatim podizanje zdravstvene obrazovanosti roditelja i odgojno obrazovnog osoblja u vrtićima i osnovnim školama, poticanje svjesnosti o važnosti očuvanja zdravlja mliječnih zubi prehranom i četkanjem zubi fluorovim pastama, poboljšanje provođenja oralne higijene kod jasličke djece te nastavak provođenja mjera zaštite zubi u vrtićima, školi i obitelji s ciljem očuvanja zdravlja zubi.

Međutim, to ne znači da tu stajemo, nastavljamo i dalje brinuti o zdravlju zubi djece i mladih i težimo još i boljim rezultatima. Iskustva razvijenih zemalja s malim KEP-om pokazala su da je karijes moguće kontrolirati edukacijom i preventivnim aktivnostima, što u konačnici rezultira smanjenjem sveukupnih financijskih troškova na individualnoj, ali i nacionalnoj razini te poboljšanjem općega zdravlja i kvalitete života. Naša su iskustva korištena i pri implementaciji projekta „Istra bez karijesa“.

Projekt Zaštita zubi je dobitnik pohvale `Naj akcija` 2012 godine dok je voditeljici projekta Boženi Vutuc Franković prošle godine dodijeljeno priznanje Grada Labina za doprinos i postignuće u radu iz oblasti zaštite zdravlja.

Veliki utjecaj i zahvala na radu i angažmanu svakako ide stomatolozima Istarskih domova zdravlja – Ispostava Labin, kao i onima privatne prakse, tvrtki Apolonija koja već dugi niz godina donira četkice i paste za zube svim dječjim vrtićima i osnovnim školama, stručnim suradnicima vrtića i škole, kao i svima ostalima koji su uključeni i podupiru projekt Zaštita zubi.

zaštita zubi zubi obrazovanje škola projekt