Više od 3.500.000,00 kn organizacijama civilnoga društva putem natječaja koje provodi Zaklada za razvoj civilnog društva

Više od 3.500.000,00 kn organizacijama civilnoga društva putem natječaja koje provodi Zaklada za razvoj civilnog društva

11.11.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Zaklada za poticanje partnerstva i civilnoga društva je od početka ove godine provela natječaje kojima je odobreno više od 3.500.000,00 kuna potpora dodijeljenih organizacijama civilnoga društva i ustanovama na području pet hrvatskih županija. Naime, temeljem Sporazuma o provedbi Decentraliziranog modela financiranja sklopljenog s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, Zaklada je, osim u Istarskoj, zadužena za provedbu i praćenje pojedinih natječaja u Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

 

U 2015. godini putem natječaja za financiranje lokalnih volonterskih centara odobreno je 629.413,00 kuna, za projekte usmjerene mladima udruge su dobile 2.145.523,00 kuna, za prevenciju i liječenje ovisnosti te resocijalizaciju ovisnika dodijeljeno je 379.000,00 kuna, a za projekte usmjerene podršci obitelji i pravima djece 216.500,00 kuna.


Putem natječaja „Naš doprinos zajednici“ iz travnja, petnaestero korisnika ostvarilo je financijsku podršku za provedbu građanskih akcija za poboljšanje života u svojoj  zajednici. Odobreno je ukupno 191.529,64 kuna. Drugi ovogodišnji natječaj za građanske akcije raspisan je sredinom rujna, te uskoro slijedi objava dobitnika potpora. Očekuju se i rezultati natječaja za male projekte „Mali projekti za bolje sutra“, ukupne vrijednosti 180.000,00 kuna osiguranih u Fondu gradova i općina. 

 

S obzirom da se za dva Zakladina natječaja („Mali projekti“ i „Naš doprinos zajednici“), tri natječaja Ministarstva zdravlja, i jedan natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih još iščekuju rezultati, iznos odobrenih potpora će do kraja godine biti još i veći. Trenutno je također otvoren Poziv Ministarstva socijalne politike i mladih za prijavu trogodišnjih programa udruga usmjerenih pružanju osobne asistencije osobama s invaliditetom, a do kraja se godine očekuje objava još jednog natječaja za sufinanciranje skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji.

 

Osim same provedbe natječaja, Zaklada je zadužena i za informiranje o natječajima, stoga je do danas održano tridesetak prezentacija svih natječaja na području tih pet županija, a u planu ih je do kraja godine održati još nekoliko. 


Budući da se najveći broj udruga financira iz lokalnih (regionalnih) proračuna, te da je ove godine stupila na snagu Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (NN 26/15), Zaklada je u dogovoru s gradovima i općinama u Istri održala niz prezentacija Uredbe i procedura koje će se morati provoditi da bi se dodjelila sredstva udrugama putem programa javnih potreba općina i gradova. Stoga se tijekom listopada i studenog održavaju edukacije o pisanju prijava i projekata za natječaje za programe javnih potreba, a uskoro će biti objavljen kalendar besplatnih edukacija koje se planiraju održati do lipnja 2016. godine.

 

Svi zainteresirani za više informacija o edukacijama mogu se javiti na e-mail: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr.

 

PR

 

 

zaklada financiranje civilno društvo