Više novca za najugroženije, veći poticaji za djecu i mlade obitelji

Više novca za najugroženije, veći poticaji za djecu i mlade obitelji

27.6.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na samoj polovici 2019. godine, počinju se primjenjivati brojne novosti u Socijalnom programu Grada Labina. Kako je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina i prezentirano, glavni su ciljevi promjena u segmentu socijale veća, pravednija i izdašnija pomoć socijalno najugroženijim građanima, te posebni poticaji za djecu predškolske i školske dobi, studente i mlade obitelji, kako bi se dodatno povećala kvaliteta života u našem gradu, te smanjio ili posve eliminirao negativni trend ekonomskih migracija.

Nova Odluka o socijalnoj skrbi zamijenila je onu do sada važeću iz 2015., te je po prvi puta donesena i Odluka o demografskim mjerama. Obije ove odluke bile su čak 30 dana na javnom savjetovanju, te u tom periodu nije pristigao niti jedan komentar ili pritužba na predložene akte, a Gradsko je vijeće obije odluke jednoglasno prihvatilo.

Što su osnovne promjene, odnosno poboljšanja koja donose ove odluke?

Za materijalno ili zdravstveno najugroženije građane one su svakako dobrodošle, jer će se češćim revizijama korisnika socijalnog programa pomoć usmjeravati na one stvarno najpotrebitije, a biti će i više izravnih plaćanja dobavljačima, kako bi se spriječilo da oni koji su ionako slabije platežne moći budu ovršeni zbog režijskih dugovanja. Cenzusi za ulazak u socijalni program biti će vezani uz minimalnu plaću, a ne uz fiksne iznose, dok će se na godišnjoj bazi definirati visine pomoći, kako bi mogle pratiti rast općeg standarda građana, srećom prisutan već nekoliko godina. Nadalje, korisnici gradske „socijale“ koji su odgovorni i ne stvaraju dugovanja te na vrijeme dostavljaju dokaznu dokumentaciju, lakše će ostvarivati uvjete ulaska i ostanka u socijalnom programu te će brže dolaziti do financijske pomoći.

Važno je naglasiti kako su, kroz Odluku o demografskim mjerama, brojni socijalni nadstandardi koje Grad Labin nudi svojim građanima, a prvenstveno djeci i mladim obiteljima, izdvojeni iz socijalnog programa.

Glavne novine su izjednačavanje prava posvojitelja s biološkim roditeljima, naglasak na pomoći jednoroditeljskim obiteljima i samohranim roditeljima korisnicima dječjeg doplatka te nastavak dobre prakse sufinanciranja predškolskog odgoja i osiguranja dovoljnog broja mjesta u predškolskim ustanovama, produženi boravak u nižim razredima osnovnih škola za sve zainteresirane, te subvencije obroka i marendi u školama za sve učenike čiji roditelji zadovoljavaju jedan od socijalnih uvjeta. Kroz postojeći i već dugo godina aktivan program Labin zdravi grad, osiguravat će se zdravstvena i stručna pomoć za sve građane, znatno iznad socijalnih standarda propisanih državnim zakonima.

Socijalne mjere za najugroženije danas, a demografske mjere za sretnije sutra – zaključak je donošenja ove dvije nove odluke koje Labin stavljaju visoko na ljestvici gradova sa kvalitetnom socijalnom skrbi i poticajnim demografskim programom.

ODLUKA O SOCIJALNOJ SKRBI

ODLUKA O DEMOGRAFSKIM MJERAMA

gradsko vijeće roditelji potpora socijala