Virna Fabeta: `Ostala sam bez šest organa, a moja unučica dala mi je snagu`

Virna Fabeta: `Ostala sam bez šest organa, a moja unučica dala mi je snagu`

22.1.2018. // 24 sata // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ja uopće ne osjetim da mi nedostaju svi ti organi. Živim normalno, bez straha. Moj život je neprestana borba i nema stajanja. Imam za koga živjeti i živjet ću dalje, odlučnim glasom govori Virna Fabeta (51).

 

Ova nekadašnja rukometna reprezentativka Hrvatske iz Plomin Luke u Istri s karcinomom se bori 14 godina. Liječnici su joj zbog metastaza očistili trbušnu maramicu, izvadili jajnike, maternicu, slezenu, žuč, 15 centimetara crijeva i pola jetre, dok je na drugoj polovini ostalo metastaza koje je, kaže Virna, malo zezaju.

 

 

Njezina borba s karcinomom započela je 2004. godine kada joj je tijekom ginekološkog pregleda dijagnosticiran III. stupanj raka jajnika. Kasnije je metastazirao po cijelom tijelu. Iza nje je devet teških operacija, 82 kemoterapije prilikom kojih je tri puta ostajala bez kose. No, ova hrabra žena nije se predavala. Svaki povratak bolesti bio je jedna nova utakmica u kojoj mora pobijediti.

 

 

`Bolest nije jača od mene`

 

- Sportaš jednom – sportaš zauvijek, taj borbeni duh stalno je u meni. Jednostavno ne poznajem poraz. Lani u srpnju imala sam dvije operacije na jetri. Nisu bile nimalo bezazlene jer su mi greškom zarezali dio crijeva, uslijed čega sam dobila sepsu. Na nedavnim pretragama liječnici su mi rekli da u Hrvatskoj za mene više nema lijeka. I da mi uz lijekove koje sam koristila a koji nisu davali rezultata ostaje još šest mjeseci života. Nisam to prihvatila, već sam odlučila ponovno uzeti stvar u svoje ruke i otići u Aviano na liječenje - govori Virna. Kako je liječenje skupo, za nju je organizirana humanitarna akcija na koju su se odazvali brojni ljudi koji su htjeli pomoći.

 

 

 

Cijeli tekst s video prilogom pročitajte na 24 sata.

 

Foto: Privatna arhiva Virne Fabeta

virna fabeta društvo sugrađani život bolest karcinom pobjeda zdravlje intervju