Vip Eureka 2008: Valentino Basina predstavio svoj rad na natjecanju znanstveno-tehnološkog stvaralaštva hrvatskih srednjoškolaca

Vip Eureka 2008: Valentino Basina predstavio svoj rad na natjecanju znanstveno-tehnološkog stvaralaštva hrvatskih srednjoškolaca

30.11.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Nakon što smo objavili vijest da je rad labinskog srednjoškolca Valentina Blasine pod nazivom "Izrada i primjena ozon detektora" sa mentoricom Mirom Hrvatin, izabran u finalnih 15 radova hrvatskih srednjoškolaca, priopćenje sa natjecanja donosimo u cijelosti.

 

Pobjednica četvrte Vip Eureke, multidisciplinarne smotre znanstvenog stvaralaštva hrvatskih srednjoškolaca, je Marija Došlić iz zagrebačke V. gimnazije. Njezin rad pod vodstvom mentora Ivice Avianija «Nanometarska struktura čađe kao uzrok superhidrofobnosti» ocijenjen je najboljim na završnom natjecanju koje je održano u Zagrebu, Hotel Internacional.

U konkurenciji od 15 radova finalista iz cijele Hrvatske drugo mjesto pripalo je Veroniki Sunko (V. gimnazija) iz Zagreba s radom «Dielektrična spektroskopija sol-gel prijelaza želatine», dok je treći bio Domagoj Šegregur (VII. gimnazija) iz Zagreba s radom «Utjecaj spola, porodne težine i duljine na rast u ranoj adolescenciji».

 

Natjecanje u znanstveno tehnološkom stvaralaštvu već četvrtu godinu za redom organizira Znanstveno-edukacijski centar Višnjan uz potporu kompanije Vipnet, kojem mogu sudjelovati hrvatski srednjoškolci sa samostalnim radovima iz raznih područja i interakcija prirodnih i društvenih znanosti te tehnologije, s posebnim naglaskom na multidisciplinarnost.

 

Još jedna izvanredna Vip Eureka je iza nas. Vjerujem da će ovogodišnje gostovanje i dolazak naših najistaknutijih znanstvenika motivirati sve sudionike za ponovna sudjelovanja u projektu. Jačanje interesa za znanost kod mladih ključna je misao vodilja i Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan istaknuo je Korado Korlević, voditelj projekta iz Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan.

 

Sudionici su se okupili u petak, kada su predstavljene poster-prezentacije radova. U subotu je na oduševljenje budućih znanstvenika održana tribina "Edukacija, znanost - Društvo znanja". Na njoj su osim dr. sc. Saše Zelenike, s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i voditelja projekta Korada Korlevića, sudjelovali i poznati hrvatski znanstvenici dr. Ivan Đikić, glasoviti svjetski stručnjak za istraživanje raka te Ivan Krstić, jedan od najperspektivnijih informatičara svijeta sa Sveučilišta Harvard. Isti dan održane su i usmene prezentacije radova, a u nedjelju su dodijeljene nagrade i priznanja najboljima. Subota će svim sudionicima dugo ostati u pamćenju i zbog nenadanog posjeta akademika Miroslava Radmana, koji je svojim dolaskom i podrškom razveselio nadarene srednjoškolce.

 

Smotru je i ove je godine podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, čiji je predstavnik prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, državni tajnik za znanost i tehnologiju, naglasio kako je MZOŠ zajedno s hrvatskom Vladom prepoznao znanje kao ključan resurs u razvoju države.

 

Odluku o pobjedniku četvrte Vip Eureke donijeli su članovi stručnog žirija, pod predsjedanjem dr. sc. Saše Zelenike s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Najvažniji kriteriji za ocjenjivanje bili su poštivanje znanstvene metode, originalnost pristupa, grafički prikaz rezultata te interpretacija rezultata. Uz to, sudionici su među sobom najboljim ocijenili rad Klaudija Gašparinija, dok je Marija Došlić kod kolega osvojila drugo mjesto. Najbolji vizualni prikaz rada (poster) prema mišljenju ostalih finalista bio je onaj pobjednice Marije Došlić iz Zagreba, kojoj je ovo drugo sudjelovanje na smotri.

 

Izvor: Znanstveno edukacijski centar Višnjan

Grupna slika

Galerija Fotografija

 

 

 

 

 

Popis sudionika i njihovih također zavidnih radova koji nisu među prva tri:

 

Ime i prezime autora

Naziv rada

Škola

Mentor

Flip Novoselnik

Astrometrija i fotometrija asteroida

2007 PU11

SŠ Valpovo

Ivica Skokić

Klaudio Gašparini

Rekognosciranje brda Solenjak

 

Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin

Maja Crnić

Paula Martinić

Usporedba učinkovitosti prirodnog i sintetskog antiparazitika u suzbijanju buha

Veterinarska škola Zagreb

Ana Gverić

Una Smailović

Utjecaj deprivacije REM faze sna na pamćenje

V. gimnazija Zagreb

Romana Halapir Franković

Olivera Stojanović

Odredjivanje temperature Zemljine atmosfere promatranjem telurskih linija

Gimnazija Beli Manastir

Ištvan Vince, Milan Stojanović

Siniša Habazin

Biodiesel: Sinteza, svojstva i ispitivanje

PŠ Vladimira Preloga Zagreb

Sonja Rupčić-Petelinc

Valentino Blasina

Izrada i primjena ozon detektora

SŠ Mate Blažine Labin

Mira Hrvatin

Vilim Štih

Unipolarni generator

V. gimnazija Zagreb

Marin Lukas

Ines Bosnić

Organofosforni insekticidi u žitaricama

V. gimnazija Zagreb

Matko Čančar

Nina Kamčev

Aerodinamička načela iza gibanja krilatih podova

XV. gimnazija Zagreb

Ivan Sudić

Ana Bacelj

Određivanje nekih karakteristika asteroida

III. Gimnazija Split

Tomislav Sorić

Andrea Gruić Jukić

H D 1 8 9 7 3 3 b

V. gimnazija Zagreb

Gregor Srdoč

Valentino Blasina znanstveni rad Mira Hrvatin Znanstveno edukacijski Centar Višnjan Vip Eureka 2008 Ivan Krstić Korado Korlević Ivan Đikić Radman