Vinko Puljić, kontroverzni bivši raški župnik, Thompsonove koncerte u Istri nazvao Svetim Trojstvom

Vinko Puljić, kontroverzni bivši raški župnik, Thompsonove koncerte u Istri nazvao Svetim Trojstvom

21.12.2008. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Glavna inspiracija jučerašnjih posjetitelja Thompsonovog koncerta u Pazinu bio je saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin. I prije samog početka koncerta mnoštvo se uz povike "Ubij ubij Kajina“ i "Kajine pederu“ te standardne "Ubij Srbina" i "Za dom spremni", zagrijavalo te podizalo ionako napetu atmosferu te pozivalo na Kajinov javni linč.

Policija na takve povike nije reagirala, a oko njih se previše nije uzbuđivao niti sam Thompson. Neslužbeno se doznaje kako je policija tek na Tunelu Učka zaustavila i zaplijenila nekoliko majica, kapa i značaka s ustaškom ikonografijom, od manje skupine mladića. "Drago mi je da konačno sviram u Istri. Održat ćemo još puno koncerata ovdje", kazao je publici Thompson te dodao kako je vidio transparent s natpisom “Kad ne možeš ti kod nas, evo nas k tebi” i istaknuo kako je njime sve rečeno, piše Večernji list. Thompsonov jučerašnji koncert u Pazinu posjetilo je više od 2.000 ljudi, a policija i osiguranje, koji su osiguravali Boćarski dom, vršili su temeljit pregled svih posjetitelja na ulazu u dvoranu.

Kajin: Hrvatski policajci su se pokazali kao ''''dobri suorganizatori''''

"Može se u šest mjeseci preodjenuti one koji posjećuju koncerte, možemo ih prisiliti da skinu kape i ustaško znakovlje, ali ne može se ih se preodgojiti od onoga što su slušali 18 godina. Ovo nije test hrvatskim policajcima, koji su se, da budem ciničan, pokazali kao ''''dobri suorganizatori'''' - pokazali su da se u toplini mogu skandirati svakakve parole. Ovo je mnogo dublje pitanje - pitanje hrvatske demokracije i pravne države", komentirao je za Index Damir Kajin.

"Kajin je najmanje bitan" - "Policija treba zaštititi toleranciju od netolerancije"

"Pokret koji se stvorio oko Thompsona ne može bez mržnje i huškanja, tako da su u Pazinu logično ponovljene poznate parole", rekao je Kajin. U vezi uzvika "Ubij, ubij Kajina!" i "Kajinu pederu" kazao je da je "Kajin najmanje bitan". "Bitnije su one parole od kojih živi pokret, a koje potječu iz 1941. godine, bitnije je to što u pazinski boćarski dom nisu pušteni novinari, jer su se organizatori bojali da bi iz tog doma krenula istina. Sada je na policiji i pravnoj državi da se legitimiraju, da se sankcionira ustašovanje i govor mržnje te da se ispoštuju ustavne vrednote", poručio je Kajin. Ujedno je izrazio nezadovoljstvo izjavom Ive Banca kako treba "tolerirati netolerantne", jer po mišljenju Kajin, "policija treba zaštititi toleranciju od netolerancije".

"Urušavanje socijalnog sustava nosi sa sobom ugrožavanje tolerancije i suživota"

Kao najodgovornije Kajin vidi one koji su, kako je i hrvatski predsjednik rekao neki dan, "pustili duha iz boce i s kojim koketiraju, što samo govori da poražena politika nekima očito nosi konkretnu materijalnu korist". Kajin je naposljetku upozorio da je "ono čega se treba bojati je gospodarska zbilja, koja je neizvjesna i besperspektivna, i urušavanje socijalnog sustava, što će za posljedicu imati ugrožavanje tolerancije, suživota i antifašizma".

Župnik u Štinjanu veličao Thompsona

Marko Perković Thompson danas je sa cijelim svojim pratećim bendom i menadžerom prisustvovao misi za mlade u župnoj crkvi sv. Margarite u Štinjanu. Misu je predvodio štinjanski župnik don Vinko Puljić, na čiji je poziv Thompson bio i na misi, te je cijelo vrijeme glorificirao kontroverznog pjevača, piše Jutarnji list..

"Thompson štiti mir, dobrotu i domoljublje i drago nam je da je među nama. Nisu mu u Istri dozvolili jedan koncert, pa će sada imati tri, kao sveta Tri trojstva", rekao je don Vinko Puljić. Thompsonov gitarist na misi je otpjevao Thompsonovu pjesmu "Neću izdat ja Boga nikada", a vjernicima se pred kraj mise obratio i Thompsonov menadžer Zdravko Barišić.

"U Istru smo došli otvorene duše i srca punog ljubavi. Došli smo ubiti mržnju koja se u Istri širi prema nama", rekao je Barišić vjernicima.

Najavljujući događaje za sljedeći tjedan don Puljić je spomenuo samo Thompsonove koncerte u Pazinu. Don Puljić je najavio i jedno veliko iznenađenje, veliki Thompsonov koncert u svibnju "na mjestu gdje mu je koncert bio zabranjen", aludiravši pritom na pulsku Arenu. Thompson je nakon mise više od pola sata dijelio autograme i fotografirao se s vjernicima.

 

Povezane vijesti: 

Policija istražuje Thompsonov koncert

Don Vinko Puljić seli iz Raše u Štinjan

 

 

Thompson Vinko Puljić koncert misa svećenik