Vijećnici Općinskog vijeća Općine Raša prihvatili Plan gospodarenja otpadom

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Raša prihvatili Plan gospodarenja otpadom

11.3.2011. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Raša vijećnici su jednoglasno prihvatili Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2010. do 2015. godine. U izlaganju direktor Komunalnog poduzeća „1.maj“, Alen Golja napomenuo je kako se osnovni koncept gospodarenja otpadom mora temeljiti na izbjegavanju nastajanja otpada i edukaciji, stalnom razvoju sustava odvojenog prikupljanja otpada kao i prijevozu otpada, sanaciji službenog odlagališta i nelegalnih „divljih“ odlagališta, izgradnja građevina za obradu otpada u fazama te uspostava funkcionalnog sustava nadzora.

Načelnik Josip Knapić napomenuo je kako je na području Općine Raša evidentirano tek jedno divlje odlagalište i to na području Vlaške. Za sanaciju nelegalnog odlagališta potrebna je opsežna sanacija, ali i promjena svijesti građana kako bi se izbjeglo daljnje neodgovorno ponašanje. Knapić je izdvojio i problem parkiranih vozila na nogostupima s obije strane kolnika u jednosmjernim ulicama. Praktički je onemogućen pristup kamionima za sakupljanje smeća. Vijećnika Marina Glavičića interesiralo je da li će uskoro na području Općine zaživjeti projekt selektivnog prikupljanja otpada. Golja je napomenuo kako vjerojatno neće naredne dvije godine jer je Fond, prema kojemu je bio kandidiran projekt, potrošio novac za projekte za naredne dvije godine.

Razmotrit će mogućnost da dio „zelenih otoka“ koji su povučeni iz Labina postave u turistička središta na području Općine Raša. Plan gospodarenja otpadom izradila je tvrtka H-PROJEKT iz Zagreba.

 

plan gospodarenja otpadom otpad prvi maj marino glavičić alen golja