Vijećnici ne žele da im zbog sjednica Vijeća trpi posao: OPORBA I DALJE PROTIV PRIJEPODNEVNIH SJEDNICA

Vijećnici ne žele da im zbog sjednica Vijeća trpi posao: OPORBA I DALJE PROTIV PRIJEPODNEVNIH SJEDNICA

6.11.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Posljednja sjednica labinskog Gradskog vijeća koja je imala čak 21 točku dnevnog reda, a trajala je gotovo pet sati, ponukala je vijećnicu SDP-a Neel Rocco da ponovno na aktualnom satu postavi pitanje opravdanosti održavanja sjednica prijepodne kada mnogi vijećnici rade, umjesto, kao nekada, poslijepodne. "Nije mi jasno zašto je došlo do te promjene, a još manje mi je jasno zašto je ostalo na tome, kada smo mi, članovi oporbe, puno puta upozorili na to da, ne samo što nam jutarnji termin ne odgovara zbog naših poslovnih obaveza, nego jutarnje emitiranje na radiju također sprječava da nas dobar dio građana sluša", rekla je Rocco.

"Danas je odsutan Danijel Mohorović zbog poslovnih obaveza. Prošli put je bio odsutan Željko Ernečić zbog poslovnih obaveza. Jasminka Radolović zbog prirode njezinog posla ne može uopće dolaziti u jutarnjem terminu i tako dalje", obrazložila je Rocco i upitala predsjednicu Vijeća Eni Modrušan da li upravo zbog toga inzistira na jutarnjem terminu te da li se može promijeniti jutarnji termin u popodnevni?

Odgovarajući na to pitanje, labinski gradonačelnik Valter Glavičić rekao je da po novom Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi koji je stupio na snagu početkom godine, poslodavac mora osigurati radniku taj dan kada je sjednica vijeća slobodan dan kao neplaćeni dopust, ali mu taj dan plaćaju građani kroz naknadu da časno i savjesno obavi svoju dužnost.

- Mislim da je vijećnik ovako koncentriraniji u obavljanju svoje vijećničke funkcije za koju se kandidirao na izborima, nego da radi od 7 do 15 ili od 8 do 16 na svom radnom mjestu pa da onda dođe na sjednicu u 17 sati koja potom traje još nekoliko sati. Razgovarao sam s predsjednicom vijeća, ravnateljima ustanova i direktorima gdje su vijećnici zaposleni i oni su rekli da nema nikakvih problema, a vijećnici, koji su privatni poduzetnici, mogu jedan dan u mjesecu svoj posao organizirati tako da ne trpe posljedice dolaska na Vijeće. Mislim da je efikasnost rada Vijeća sada, u odnosu na vrijeme kada je sjednica bila u 17 sati, neusporediva, rekao je Glavičić, ali mu je Rocco replicirala da se ona može koncentrirati i popodne nakon svoga posla.

Predložila je da se sjednice sazivaju u 7 ujutro da bi se vijećnici nakon završetka u 10 ili 11 sati mogli vratiti na posao. Glavičić je ustrajao na tome da je sadašnji termin sazivanja u 10 sati ipak za rad vijeća kvalitetniji od onoga u 17 ili ljeti u 18 sati. Rocco je podupro i njezin stranački kolega Željko Ernečić koji je rekao da se radi o prirodi njegova posla u školi, a ne o tome može li ili ne kao vijećnik izostati s posla. Kvaliteta rada vijećnika je ista neovisno o tome kada se sjednica održava, smatra Ernečić. (B. BIOČIĆ)

gradsko vijeće sjednice oporba politika