Veliko srce iseljenika Labinštine

Veliko srce iseljenika Labinštine

19.8.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Stotinu složnih duša za dobrobit žena Labinštine. Tako bi se najlakše moglo opisati druženje i donacijska večera iseljenika s našeg područja koja se sinoć održala u restoranu „Bukaleta“ na Dubrovi.

Druženje je organizirano od strane Grada Labina i uz potporu općina Labinštine te Hrvatske matice iseljenika, a njemu se odazvalo preko stotinu žitelja Labinštine koji su davno odselili u daleke zemlje svijeta, a trenutno se nalaze na ljetnom odmoru u svom rodnom kraju.

I zaista, tvrdnja da ljubavi prema svom kraju, prema svom domu, ma koliko udaljen bio, nikada ne blijedi,  još se jednom pokazala točnom.

Uz odličnu zabavu i tradicionalnu večeru, ispričane su mnoge zanimljive ljudske priče. Kako i priliči ovom događaju koji će zasigurno postati tradicionalan, uz gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića, istom su prisustvovali i načelnice i načelnici općina Labinštine. Načelnica Općine Raša Glorija Paliska, načelnica Općine Sv. Nedelja Irene Franković, načelnik Općine Kršan Roman Carić te načelnik Općine Pićan Dean Močinić. Uz njih, također kao jedan od organizatora bila je i Barbara Buršić voditeljica pulskog ureda Hrvatske matice iseljenika.

Na samom početku druženja prisutne su pozdravili Bruno Brnjac i Gracijela Zulijani, koji su uvelike pomogli i uz ostale dali doprinos da sinoć okupe ovako veliki broj ljudi. Zahvalili su svima, kako organizatorima tako i svojim prijateljima i kolegama što su prihvatili poziv i odlučili još jednom svojim donacijama pomoći rodni kraj, ovoga puta u akciji nabavke stacionarnog mamografa. Posebno je naglašeno kako su unatoč brojnim godinama izbivanja jako povezani s rodnim krajem i kako su uvijek lijepo primljeni u svakom djeliću Labinštine.

Barbara Buršić iz Matice iseljenika te Loredana Ružić Modrušan iz Grada Labina također su pozdravile prisutne, zahvalile na dolasku te se osvrnule na brojne, kroz godine odrađene slične akcije koje su također uvelike pomogli naši iseljenici te im na tome veliko hvala.

Gradonačelnik Valter Glavičić na samom je početku obraćanja rekao kako će govoriti onako kako svaki dan priča, na labinjonskoj cakavici te se uvodno emotivno prisjetio i svojih članova obitelji koji su također iseljenici u SAD-u, ali je naglasio i sve one lijepe trenutke djetinjstva koje je provodio u ljetnim druženjima sa familijom iz dalekih krajeva.

„Vajk je lepo kada si por don ća od kući, malo odmoriš i tornoš se doma. Ali kada si ća od doma puno let, siguro je da joko fali, jer doma će vajka bit doma kede god da si i sigur son da ste mogli, raji biti bili zustali doma. Zato, fala van puno! Fala van da ste šli „preko“ da ste imeli tu forcu pocet od nuli i da ste tako puno rivali storit, pokozat se ko provi ljudi i tako semi pokozali kako se more kad se će i kad se dela kako treba. Zato mi je drogo da ste veceras s nami i ja van zafolin i u ime mojeh kolegah načelnicah i načelnikah ki su mi doli da govorin u ime seh i mi je drogo da je Labinština va ovakoveh stvorah bez obzira na papirnate granice zustala vajka jena. Drogo mi je da ste tuka veceras, da nas forši i spametite na neke stvora jer va današnje vreme, kada i tu, ne forši kako va Merike, ali se živi joko brzo, i va sen ten dele, puno puti se nešto i zobi. Zato fala van da ste tu i vervan da će takove veceri postat jena užonca i tradicija i da će si iseljenici znat da je va osmen mesece kada vas je najviše tuka, vreme da se spravimo  skupa,  istaknuo je Gradonačelnik te nastavio.

„Provo je vreme da zafolin i Lige protiv raka ki su prišli do mene i špjegale mi ono ca bi trebalo kapit za mamograf, a posebno bin se zafoli i dr. Lorene Brnjac ka je to s bondi od medigi šjegala. A  moran spomenut i Eni Modrušan ka je naša predsjednica Gradskega vijeća i dugogodišnja zamjenica gradonačelnika i ka ovakove stvora rivo špjegat onako da hi neki anke malo triji rivoju kapit. Ute bin reć da ovo ima i jedon valor ka je malo veći od mamografa. Vi znote da smo mi Labinjani malo po svojen storeni, i vajka kad je nepravda znomo dignut glovu. Vervajte da bin puno laglje bi paso da son ona don Lige protiv raka reka da se ne more ko ca je najlaglje va živote i to lepo špjegat zoš. Ja son reka da ću se storit da se more, i sigur son da će Labinština  dobit mamograf! A vela forca ste nam  i vi jer kad smo por puti poćakulali doli ste mi jenu velu  forcu ka je veći valor od seh dolari. Znomo da nesmo somi, da nas je tu, da nas je puno tamo i da si skupa moremo puno više nego somi. Zato fala van da ste tu, veselin se da ćemo poćakulat, vecerat i najvažnije, veselin se da smo skupa jer šlovek kad je som ne stori niš.“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić

Nakon veselog druženja, stiglo je vrijeme i za donacije na koje je sve okupljene pozvao Branko Kiršić te su volonterke Lige protiv raka nakon podjele i preuzimanja kuverti s donacijama iste i izbrojile.

Posebnu zahvalu svima uputili su još jednom Gracijela Zulijani i gradonačelnik Valter Glavičić te istaknuli kako je donacijama na jučerašnjoj večeri skupljeno ukupno, velikih 48.400,00 kuna.

O samoj važnosti susreta govori i činjenica da je isti popraćen i od strane nacionalnih medija te će biti emitiran u emisiji „Globalna Hrvatska“ Hrvatske radio televizije, a direktno uključenje u program bilo je i na Hrvatskom radiu u emisiji „Hrvatima izvan domovine“

Veliko hvala svima!

iseljenici humanitarno mamograf