Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Veliko priznanje: Grad Labin u finalu izbora za europsku prijestolnicu uključenosti i raznolikosti 2023.

Veliko priznanje: Grad Labin u finalu izbora za europsku prijestolnicu uključenosti i raznolikosti 2023.

30.3.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Među 74 prijave iz svih dijelova EU-a Grad Labin izborio se za ulazak među finaliste te je korak bliže osvajanju drugog izdanja Nagrade za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti.

Drugu godinu zaredom velik broj europskih lokalnih tijela odgovorio je na poziv kojim Europska komisija traži dobitnike Nagrade za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti te predstavio svoje politike, planove i inicijative za uključenost i raznolikost u svojim lokalnim društvima.

Labin je izborio svoje mjesto u užem krugu uz još 28 regija, gradova i mjesta iz devet europskih zemalja: Luksemburga, Finske, Poljske, Francuske, Njemačke, Italije, Portugala, Španjolske i Belgije.

Europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli izjavila je: „Zahvalna sam što su se 74 lokalna tijela prijavila za ovogodišnju Nagradu za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti. Na najbolji mogući način pokazujete do koje mjere Europska unija podržava ravnopravnost i raznolikost te nastoji biti uključiva za sve svoje zajednice. Vaša nastojanja da osigurate jednako postupanje prema svima i da svima osigurate uživanje vlastitih građanskih prava treba podržati i pohvaliti.”

„Zaista veliko priznanje za nas i naš način života, ali i za Hrvatsku čiji smo jedini predstavnici u ovom finalu. Ovo je upravo društvo u kojem zaslužujemo biti i nešto što Labin živi otkad postoji. Uključivost, raznolikost, multikulturalnost, ravnopravnost naša su snaga i jedno od glavnih obilježja, zato zaista veseli prepoznavanje ovih kvaliteta sa najviše europske razine i stavljanje jednog „malog“ Labina u društvo gdje pripada - uz najrazvijenije i najnaprednije europske gradove i regije. Upravo stoga, već danas osjećamo se kao pobjednici te u ime svih Labinjanki i Labinjana zahvaljujem Europskoj komisiji na prepoznavanju svega što činimo i živimo.“ – istaknuo je labinski gradonačelnik Valter Glavičić

Kandidate koji su ušli u uži krug čeka završni krug vrednovanja u kojem će se odlučiti tko će osvojiti zlatnu, srebrnu i brončanu nagradu u jednoj od sljedećih triju kategorija:

·         Lokalna tijela s više od 50 000 stanovnika

·         Lokalna tijela s manje od 50 000 stanovnika

·         Posebna nagrada za promicanje ravnopravnosti LGBTIQ osoba

Dobitnici ovogodišnje Nagrade bit će objavljeni na svečanosti koju će povjerenica Dalli održati 27. travnja 2023. u Bruxellesu.

O natjecanju #DiversityCapitals

Nagradom se prepoznaju nastojanja gradova, mjesta ili regija u Europskoj uniji u promicanju uključenosti i stvaranju društva bez diskriminacije.

Natjecanje je prilika lokalnim tijelima da pokažu politike i inicijative kojima se stvaraju uključivija okruženja za njihove građane.

Obuhvaća inicijative kojima se promiču raznolikost i uključenost na temelju spola, rasnog ili etničkog podrijetla, vjere ili uvjerenja, invaliditeta, dobi i ravnopravnosti LGBTIQ osoba te kojima se promiču intersekcionalnost i među povezani odnosi različitih oblika društvenih kategorija.

diversity Capitals LGBTIQ grad labin različitost