Veliko pojeftinjenje goriva od ponoći

Veliko pojeftinjenje goriva od ponoći

27.10.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Od ponoći će znatno pojeftiniti gorivo. Neslužbeno se doznaje kako će najtraženije vrste goriva biti jeftinije za gotovo 8%.

Litra eurosupera 95 i eurodizela ponovno će stajati ispod 8 kuna. Točnije, nova cijena eurosupera 95 bit će 7,58 kuna, a eurodizela 7,80.

Detaljnije o svemu pogledajte u Dnevniku u 19.30, gdje će gost biti predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević.

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima na najnižu razinu u 17 mjeseci - na gotovo 62 dolara za barel. Potaknuo je to pesimizam zbog pogoršanja globalne gospodarske klime i njegova vjerojatnog utjecaja na potražnju za gorivom.

Na američkom tržištu barel sirove nafte za isporuke u prosincu pojeftinio je za 1,77 dolara, na 62,38 dolara. Na tržištu u Londonu cijena barela kliznula je za 1,75 dolara, na 60,30 dolara.

Potištenost zbog svjetskoga gospodarstva zasjenila je OPEC-ov dogovor o smanjenju proizvodnje za 1,5 milijuna barela dnevno. Neki analitičari tvrde kako to još nije dovoljno da bi se spriječilo smanjenje cijena.

Cijene barela nafte gotovo su se prepolovile u odnosu na rekordu vrijednost iznad 147 dolara, zabilježenu u srpnju. Potražnja pada u Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom potrošaču energije, te ostalim industrijskim zemljama, nakon što je kreditna kriza zahvatila šire gospodarstvo i počela se širiti na tržišta u nastajanju.

Znakovi oštrog usporavanja u Europi te niz upozorenja o dobiti i zatvaranju radnih mjesta iz kompanija diljem svijeta povećali su strahove od duboke globalne recesije.

benzin cijena energetici nafta dizel Super 95 OPEC INA OMV pojeftinjenje