Vedran Grubišić na čelu istarskog izaslanstva u Novom Sadu

Vedran Grubišić na čelu istarskog izaslanstva u Novom Sadu

14.3.2011. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić i direktor Istarske razvojne agencije Darko Lorencin boravili su proteklog vikenda u Novom Sadu, gdje su imali niz susreta s predstavnicima političkog, gospodarskog i kulturnog života AP Vojvodine.

Budući da AP Vojvodina i Istarska županija, kao najrazvijenije regije u svojim državama, njeguju već deset godina dobre odnose i vežu ih sporazumi o suradnji na kulturnom, visoko školskom i području ruralnog razvoja, predstavnici dviju regija razgovarali su o daljnjim oblicima suradnje. Tako su s direktorom Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine Predragom Novikovim razgovarali o konkretnim projektima – kao što su zaštita okoliša, vodni resursi, ruralni razvoj i lokalno partnerstvo za zapošljavanje – na kojima će se u idućem godinama intenzivirati suradnja.

Dvije su regije učinile najviše u svojim državama u procesima integracije prema Europskoj uniji, pa su u tom kontekstu predstavljena istarska iskustva u korištenju sredstava iz EU fondova. Posebno je bilo riječi o funkcioniranju ureda Istarske županije u Bruxsellesu.

Kulturna je suradnja iznimno važna za razvoj ukupnih odnosa Istre i Vojvodine. Nisu to samo “Dani Istre u Vojvodini” ili “Dani Vojvodine u Istri” , već i brojna druga događanja na području kulture, pa su u razgovoru s Milanom Ćeranom, direktorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada pohvaljeni napori koji kroz kulturne programe vode ka zbližavanju naših krajeva.

Grubišić i Lorencin posjetili su Novosadski sajam, gdje je dogovoren nastup Istre na idućim gospodarskim manifestacijama. Istrani su posebno zanimanje pokazali za predstavljanje na Poljoprivrednom i Sajmu turizma.

vedran grubišić politika vojvodina novi sad ira