Vedran Grubišić: "Bilo bi šteta odreći se Rockwoola jer je budućnost u kamenoj vuni"

Vedran Grubišić: "Bilo bi šteta odreći se Rockwoola jer je budućnost u kamenoj vuni"

5.9.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Udruga Naša zemlja obratila se javnosti vezano uz rad inspekcijskih službi i Istarske županije, priopćenjem pod nazivom "David protiv Golijata", koje prenosimo u cijelosti:

 

U noći od 02. na 03. rujna 2008. na obavijest županijskog centra 112 kojim su se javili građani s područja Općina Pićan i Kršan, a vezano uz peckanje očiju, grla, nosa, koja se povezuje sa «ljekovitim» učinkom dimnih plinova iz tvornice kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o. iz Potpićna na uviđaj je izašla inspektorica zaštite okoliša gospođa Božičević. Nije na odmet primijetiti da je spomenuta inspektorica kao i mnogo puta do tada na teren izašla s već unaprijed postavljenim ciljevima, a to je da ne smije ništa čuti, vidjeti ni osjetiti. Iste noći stanovnici obližnjeg Tupljaka davili su se u dimu jer je naš «dobar susjed» koji je ujedno i društveno odgovorna tvrtka radio pojačanim kapacitetom.

 

Inspektorica zaštite okoliša pozvala je nekolicinu mještana u inspekcijski nadzor tvornice. Nismo željeli prisustvovati nadzoru stoga što na ulazu u tvornički krug jasno stoji natpis kako je to privatan posjed, a neovlaštenim osobama je zabranjen ulaz. Ne znamo što bismo time postigli kada je inspektorica ionako došla s već unaprijed postavljenim zadatkom da dokaže Rockwool-ovu nevinost.

 

Na temelju doživljenog iskustva s višom inspektoricom postavlja se pitanje da li je viša inspektorica, inspektorica zaštite okoliša ili zaštite kruga tvornice kad nas pozivu u inspekcijski nadzor iste?! Nama, običnim građanima koji se borimo za očuvanje vlastitih života i opstojnosti u ovim krajevima nije potreban inspekcijski nadzor u tvornici već je potreban inspekcijski nadzor polutanata koji nas dave.


Osnovni cilj bitan za našu budućnost i dobrobit svih budućih generacija je sačuvati naš okoliš od naših «dobrih susjeda», manipulatora i državnih i županijskih službi koje bezočno lažu u njihovo ime te nam žele uskratiti osnovna ljudska prava, prava na zdravi život u čistom okolišu. Viša inspektorica uputila nas je k liječniku koji će podastrijeti materijalne dokaze o trovanju.

Žalosno je da se traže dokazi o zdravstvenim tegobama i smetnjama. Sukladno njezinom savjetu zatražili smo mišljenje liječnika u ambulanti Potpićan i dobili službenu potvrdu kako su naše tegobe vezane uz djelovanje iritantnih sredstava prisutnih u «ljekovitom» dimu. U vremenu dok je inspektorica bila u Potpićnu mjerne stanice čije podatke ažurira Ekonerg nisu bile u funkciji, a i da jesu pokazivale bi kao i mnogo puta do sada da je sve u najboljem redu.


U isto vrijeme zloslutnu dolinu obilazio je i član Poglavarstva Istarske županije gospodin Vedran Grubišić, zadužen za prostorno planiranje i zaštitu okoliša. Prema vlastitom priznanju on je zadužen za praćenje stanja na terenu i stvaranje kompletne slike vezano uz rad tvornice. Ironično je da je spomenuti gospodin pored našeg dragog župana gospodina Jakovčića bio jedan od sudionika sastanka s eko aktivistima i građanima na kojemu je među ostalim ponuđena pomoć u rješavanju za nas velikog problema, a vjerujemo da je to veliki problem i cijele Istre. Slučajno ili namjerno, u vrijeme monitoringa tvornice, tvornica je naglo prestala s radom, valjda s razlogom da županijskim čelnicima pokaže kako je divno živjeti bez nje.

Saznali smo kako je i revizija studije utjecaja na okoliš koju su nam ponudili kao pomoć u rješavanju ovog problema zvanog Rockwool, za Ministarstvo zaštite okoliša zakonski nedefiniran dokument bez ikakve važnosti. Shvatili smo da su gospoda Jakovčić i Grubišić postupili prema unaprijed smišljenom planu kupovanja vremena, kupovanja poljuljane naklonosti birača i zavlačenja problema pod tepih. U međuvremenu gospodin Grubišić kontinuirano vrši nadzor ljudi, objašnjava im temperaturnu inverziju kako uzročnika nastanka magle (doslovno i preneseno) te na sastanku sa načelnikom Općine Pićan i članom općinskog Vijeća doslovno izjavljuje: «Bilo bi šteta odreći se tvornice Rockwool jer je budućnost u kamenoj vuni»! Čemu inspekcijski nadzor gospodina Grubišića kada je spomenuti gospodin zaključak koji će podastrijeti Poglavarstvu donio nakon 5 minuta inspekcijskog nadzora tvornice.

 

Ovo je samo jedan od dokaza nastavka provođenja politike s figom u džepu, marginaliziranja vlastite odgovornosti vezane uz dolazak tvornice, odbijanje odgovornosti od strane odgovornih u Županijskom uredu za prostorno planiranje i zaštitu okoliša te županijskog Poglavarstva na čelu sa županijskim poglavarom Ivanom Jakovčićem.
Svi oni odriču vlastitu odgovornost za sudbinu oko 5000 izravno ugroženih stanovnika Općine Pićan, Kršan i Sveta Nedjelja.

U međuvremenu se situacija na terenu zaoštrava te se građani samoinicijativno organiziraju i spremaju na poduzimanje radikalnijih mjera. Prilog tome je i najnoviji letak koji je osvanuo u poštanskim sandučićima Općine Pićan i Kršan.

 

Foto: prosvjed protiv Rockwoola, 31.8.2008,Potpićan

Rockwool Udruga Naša zemlja Naša zemlja zeleni ekologija inspekcija Vedran Grubišić politika