Večeras u Velikoj vijećnici projekcija dokumentarnog filma "Slučajni sin" Roberta Zubera

Večeras u Velikoj vijećnici projekcija dokumentarnog  filma "Slučajni sin" Roberta Zubera

21.11.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Večeras sa početkom u 18:00 sati u Velikoj vijećnici Grada Labina održati će se prezentacija uz prikazivanje filma «Slučajni sin» redatelja Roberta Zuber iz Pule, koji je bivše udomljeno dijete, svjedočanstva djece iz udomiteljstva te kratkim izviješćem djelatnika CSS i dječjeg doma, prikazati potrebe za udomiteljstvom na našem području, te odgovarati na postavljena pitanja. Udomiteljstvo je osim usvojenja, u većini slučajeva najkvalitetniji način zbrinjavanja djece bez adekvatne roditeljske skrbi, zbog toga što im daje mogućnost odrastanja u zamjenskoj obitelji.

Tu se djeca mogu emotivno vezati za zamjenske roditelje, razviti privrženost i dobiti dobru sliku o obitelji. Dosadašnja znanstvena istraživanja su dokazala da je obiteljsko okruženje najbolje za odrastanje djeteta. Udomiteljstvo je privremeni oblik smještaja djeteta, dok se ne ostvare uvjeti da se dijete vrati u svoju biološku obitelj, što se ponekad ni ne desi.

Dijete u udomiteljstvu ima redovne kontakte sa svojom biološkom obitelji, i poznaje svoju prošlost i sredinu iz koje dolazi.

 

Ovaj film je nastao u sklopu akcije UNICEF-ove Svako dijete treba obitelj jer progovara o izazovima i dilemama s kojima se susreću djeca u javnoj skrbi. Da podsjetimo, u filmu Robert Tomić Zuber traži odgovore na brojna pitanja – od onih koji se tiču formaliziranja njegove veze s udomiteljima pred zakonom do potrage za svojim biološkim ocem. Na tom putu nailazi na neke odgovore, ali se počinju nizati i mnoga pitanja. Sva pitanja i odgovori spojili su se u vrtlog koji je poveo autora i njegov tim suradnika na životno važno putovanje.

Rezultat svega je ovaj hrabar film iza kojeg uz Roberta stoji i ekipa Maxima filma: producent Damir Terešak, koredatelj Tomislav Mršić, koscenarist Davor Šišmanović, snimatelj Alan Stanković, montažer Hrvoje Mršić, tonski montažer Bojan Kondres i autor glazbe Danijel Maoduš. Film će se ovih dana prikazati u Rijeci i Splitu. 

Robert Zuber film dokumentarac UNICEF Velika vijećnica dijete udomiti udomiteljstvo dom Slučajni sin