Večeras i sutra osvježenje – dobrim filmovima, a kontra kiše!

Večeras i sutra osvježenje – dobrim filmovima, a kontra kiše!

16.7.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon logične pauze u 2020.godini, Shpeena DOX se ove godine ipak vraća na velike ekrane! Ovaj simpatični festival dokumentarnog filma koji se održava na Špini u starom gradu Labinu ove godine doživjet će svoje posebno izdanje. Svoju već prepoznatljivu žutu boju imidža festivala tako je privremeno zamijenila vibrantna zelena poručujući: “Sve nam je zeleno!”, što među ostalim znači da su svi filmovi koji će ove godine biti prikazani ekološke  tematike!


Posebnost ove edicije festivala je da upravo u subotu, 17. srpnja festival seli na predivan prostor ispod labinskog Šohta, dok je u petak 16. srpnja rezerviran već svima poznat prostor kod Špine.


Petak na Špini otvara se projekcijom nagrađivanog filma Medena zemlja u 21:30 h. Publika će uživati u fascinantnom djelu u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegova nemilosrdna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita. Slijedi akustični koncert labinskog kantautora Antonia Baskijere koji će započeti u 23:00 h.


U subotu se festival spušta u Podlabin, odajući tako počast stotoj obljetnici Labinske republike koja se obilježava ove godine. Pjacal kod šohta bit će tako susret labinske tradicije i nekih novih ideja i kreativnosti, zajedno slaveći Labin i njegove temelje. Za sam početak večeri, u 21:30 h,  jedno malo iznenađenje u vidu premijernog prikazivanja novog spota rabačke kantautorice Elis Lovrić.


Odmah potom, slijedi središnji program festivala kojega otvara blok kratkih filmova koji su prikladni za djecu i mlade, ali istovremeno dovoljno zanimljivi svim dobnim skupinama. Prvi je Potraga, ekološka priča o potrazi gradskog psa za boljim i čišćim domom. Uslijedit će crnogorski film Minja i klimatske promjene, koji kroz naraciju svojstvenoj dječjoj mašti daje lokalnu perspektivu mnogim problemima životne sredine. Treći film iz bloka je The change, obrazovni video film namijenjen djeci s ciljem podizanja svijesti o prilagodbi na klimatske promjene. On the cover je animirani film koji širi svijest o svim onim vrstama koje su izumrle zbog svojih zagađenih staništa. Posljednji film iz bloka je Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio, gdje se slučajnim pronalaskom odbačenog predmeta na hrpama smeća velikog odlagališta otpada, odaje počast slučajnosti i mašti.


Ovogodišnji festival zatvara dugometražni film Naš dom u divljini. Obitelj Enache, koja se sastoji od devetero djece i njihovih roditelja, dvadeset je godina živjela u sklepanoj kolibi u divljini "Bukureštanske delte" – napuštenog poplavnog područja i jednog od najvećih urbanih rezervata prirode na svijetu, u čijim se jezercima kriju stotine životinjskih vrsta i rijetkih biljaka. Kad vlasti odluče urediti taj jedinstveni urbani ekosustav, obitelj Enache ostaje bez krova nad glavom i dobivaju naputak da se presele u Bukurešt, koji im je potpuno stran. Djeca, koja su donedavno dane provodila u prirodi, moraju se prilagoditi gradskom životu i umjesto plivanja u jezeru ići u školu, a svoje štapove za pecanje zamijenit će mobitelima. Njihov je identitet stavljen na kušnju, osjećaj slobode koji su imali nestaje, a mijenjaju se i njihovi obiteljski odnosi.


Kao i do sada, festival je besplatan i ne naplaćuje se ulaz. Zbog epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi, projekcije su ograničene na 100 posjetitelja.


Pozivamo posjetitelje na projekcije filmova uz pridržavanje mjera i odgovorno ponašanje.


Osvježi se i ove godine uz dobar film, ali promisli malo i o okolišnim pitanjima! Vidimo se na špini, ali i kod šohta!


Shpeena DOX dio je ovogodišnjeg programa Labin Art Republike i realiziran je u suradnji s Gradom Labinom.


shpeena dox dokumentarni film kod špine