Valter Poropat (IRENA): Upotrebljavajte štedne žarulje, isključujte televizore i računala

Valter Poropat (IRENA): Upotrebljavajte štedne žarulje, isključujte televizore i računala

7.5.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Najveći dio života provodimo u zgradama gdje ustvari imamo najveće mogućnosti ušteda, kojima možemo napraviti puno više nego da proizvodimo više energije od koje ćemo opet imati gubitke. Zato najveći naglasak treba upravo biti na uštedama, kaže direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) Valter Poropat, kojeg smo upitali na koji način građani mogu štedjeti na energentima koji iz dana u dan poskupljuju.

Struja je poskupjela 20 posto, plin 22. To su udari na kućni budžet zbog kojih će mnogi morati promijeniti način života. Iako će zvučati cinično, valja ipak primijetiti da bi posljednja poskupljenja energenata mogla podići ekološku svijest kod građana. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog troškova koji će pojesti i ono malo što se mjesečno slijeva putem plaća u kućnu blagajnu.

 Otkuda krenuti s uštedama? Nećemo odmah s onima koje zahtijevaju određenu investiciju, odnosno ulaganja u termo-prozore, termo-fasade, izolacije. Krenut ćemo s jednostavnim stvarima, poput kućanskih aparata i bijele tehnike. "To su male kapljice, no, ako ih se svi držimo, to su odlične stvari", kaže Poropat.

Savjeti na čemu se može uštedjeti energija u domu nalaze se na internetskoj stranici Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Riječ je o zajedničkom programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koji je započet još 2005. Jedan od njihovih savjeta je zamjena obične žarulje štednom rasvjetom.

 Pri kupnji kućanskih aparata valja obratiti pozornost na energetski razred kojem pripadaju. Pritom grupu A čine energetski najefikasniji uređaji. Na obraćanje pozornosti kod takvih stvari godišnje se po pojedinom uređaju može uštedjeti energije u vrijednosti od 100 do 200 kuna. Naravno, uz to valja njima i pravilno rukovati. Primjerice, hladnjak treba postaviti što dalje od izvora topline.

Savjeti, poput onih o držanju poklopljenih lonaca prilikom kuhanja, doista zvuče pretjeranima, no i na tome se može uštedjeti energija. Značajna ušteda se može ostvariti i pri upotrebi kućnih računala. Zanimljiv je podatak da monitor, ukoliko cijelu noć ostane upaljen, potroši energije koliko je dostatno za zagrijavanje šest večera u mikrovalnoj pećnici.

Televizore najčešće ostavljamo u stand by modu, a zapravo bismo ih trebali gasiti. Naime, tako televizor troši i do šest posto električne energije u kućanstvu i 24 posto energije u odnosu kad je upaljen.

Iz utičnica bi trebalo isključivati punjače za mobitele kad ih ne upotrebljavamo, jer i bez priključenja mobitela na njih troše energiju.

- Domaćinstvima se također preporuča korištenje jeftinije energije. U Istarskoj županiji je već u domaćinstvima postalo uobičajeno da se perilice rublja i suđa uključuju u nižoj tarifi, što također donosi uštedu, kaže Poropat. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

 

štednja energija energetika ekologija vater poropat irena