Valentino Stepčić, 19-godišnji Labinjon, vraća se na Kantridu s posudbe, a očekuje se i Marko Lepinjica: Rijeka je ipak Rijeka

Valentino Stepčić, 19-godišnji Labinjon, vraća se na Kantridu s posudbe, a očekuje se i Marko Lepinjica: Rijeka je ipak Rijeka

17.12.2009. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Sport

Popijte viski u čast Robertu Paliski! Tako se legendarni radijski reporter Ivo Tomić svojevremeno oglasio u eter nakon što je »Rijeka« postigla pogodak zahvaljujući jednom od brojnih igrača iz labinskog bazena koji su odjenuli »bijeli« dres.

Paliska je posljednji Labinjon koji je branio boje riječkoga prvoligaša u ligi bivše države, a Valentino Stepčić nastavio taj niz koji sigurno neće stati na brojci 16. Privrat, Veselica, Milevoj, Rabac, Golja, Celić, Brnjac, Mohorović, Štemberg, Šumberac, B. Juričić, Radmanović, Paliska, Prskalo, Dobrić i 19-godišnji veznjak kojega je trener »Rijeke« Nenad Gračan odlučio priključiti momčadi u zimskim pripremama nakon što je Stepčić tri mjeseca proveo na posudbi u matičnom klubu – »Rudaru«. Igrač zaraznog osmijeha i bistroga pogleda tužnoga je izraza lica krajem ljeta napustio prvu momčad »Rijeke«.

Nakon ljetnih priprema lider ekipe koja je osvojila Kvarnersku rivijeru otišao je na posudbu u »Rudar«. I to svega nekoliko dana nakon što je upisao svoj drugi nastup za prvu momčad »Rijeke« u pretkolu Europske lige protiv »Metalista« u Harkivu. Od Europe do Treće lige u svega nekoliko dana.

– Bilo mi je teško. Bio sam jako razočaran. Priključen si prvoj momčadi, odigraš utakmicu u Europi i odjednom ništa. Nakon toga sam sjeo s prijateljima, porazgovarao i shvatio da je u tom trenutku za mene bilo najvažnije igrati – govori igrač kojega je »Rijeka« prije godinu i pol dana doslovce »preotela« »Istri 1961«.

– Bio sam šest mjeseci u juniorima »Istre 1961«, ali nisam dvojio ni trenutka kada je došao poziv iz »Rijeke«. »Rijeka« je ipak »Rijeka« – nastavlja Stepčić.

Bilo je to na ljeto 2008. Trening »bijelih« vodio je Zlatko Dalić, a naoko debeljuškasti golobradi igrač doslovce padao s nogu od umora. Od tada ga prati glas da je sklon debljanju.

Zapravo, uvijek djeluje kao da ima nekoliko kilograma viška, pa čak i kada je najspremniji. Kao prošloga ljeta kada je lakoćom udarao lažnjake suparnicima »bijelih« tijekom priprema u Sloveniji.

– Stalno mi svi govore o težini, znam da bih morao smršavjeti nekoliko kilograma, ali jednostavno se tako najbolje osjećam – kaže igrač kojega je dosta teško definirati.

Nije ni klasični veznjak, ni napadač. Zna se da je dobar izvođač prekida, da ima osjećaj za pogodak i da ima onaj dugi prvi korak koji nerijetko čini razliku u duelima. Zna se i to da Valentino ima mlađega brata Antonija koji je u kadetima »Rijeke«. Braća Stepčić su toliko slična likom i djelom da će, ako jednoga dana poput braće Sharbini zaigraju u prvoj momčadi »Rijeke«, trener biti na velikim mukama. Kako u ekipi naći mjesto za dvojicu tako sličnih igrača.

– Mi ćemo se međusobno lako dogovoriti – govori Stepčić stariji pred kojim je ove zime novi ciklus dokazivanja pred petim trenerom »Rijeke«.

– Sigurno ću dati sve od sebe da se u prvom redu nametnem – obećao je 16. Labinjon u dresu »Rijeke«, koji ni sam ne zna kako objasniti da tako relativno mala sredina može izbaciti toliko prvoligaških igrača.

– Ne znam kako to reći. Labin je jednostavno specifična sredina...

A Stepčić, poput svih labinskih sportaša koji su nerijetko karijere nastavljali u riječkim klubovima, jednostavan i specifičan igrač čije vrijeme dolazi.

Ivan VOLARIĆ

 

Gračan: Mora raditi na sebi

– Stepčić se u ovim posljednjim selektivnim utakmicama pokazao u pozitivnom svjetlu. Riječ je o igraču čije sposobnosti su na visokoj tehničkoj razini, međutim, mora biti svjestan da o njemu samome ovisi do kuda će stići u karijeri. Mora kroz utakmice i trening raditi na sebi, na stvarima koje mu nedostaju. Konkretno, faza obrane gdje se vide pomaci, ali to mora biti još više. Ako se bude razvijao onako kako svi očekujemo mogao bi postati igrač koji će dugoročno za »Rijeku« dosta značiti – kazao je Nenad Gračan, trener »bijelih«, inače izrazito sklon mladim i domaćim igračima.

Boris Tičić: Pravi profesionalac!

– U ovih nekoliko mjeseci koliko smo radili zajedno mogu reći da je Stepčić pravi profesionalac. Mislim da mu je dobro došla posudba u »Rudaru« da se kod njega razvije osjećaj za obaveznu igru – kaže Boris Tičić, trener »Rudara«, a nekadašnji dugogodišnji igrač i trener u riječkome prvoligašu, koji bi ove zime mogao ostati bez ponajboljih igrača. Naime, »Rijeka« osim Stepčića namjerava ove zime iz Labina dovesti i Marka Lepinjicu.

– Koju god ja momčad uzmem, iz te ekipe nekoliko igrača završi u »Rijeci«, ha, ha... – kaže Tičić. – To je, uostalom, i cilj – da se mladim igračima omogući napredovanje. U »Rudaru« nemaju ništa protiv napredovanja svojih igrača, a pogotovo kada oni završe u »Rijeci«. Uostalom, Labin je svojevremeno bio na glasu kao najmanji grad u Jugoslaviji koji je dao najviše prvoligaških igrača.

 

Konkretno, trener »Rijeke« na početku zimskih priprema između ostalih očekuje dvojicu bivših juniora »bijelih« (veznjaka Valentina Stepčića i napadača Ivana Bijelića), te jednog drugoligaškog, trećeligaškog i četvrtoligaškoga igrača. Konkretno, riječ je o Mateju Šućuroviću (24) lijevonogom stoperu iz »Vukovara«, Danijelu Laziću (23), defanzivnom veznjaku ili stoperu iz »Opatije« i Marku Lepinjici (23), ofenzivnom veznjaku iz labinskog »Rudara«, poznatog po tome da je sin nekadašnjeg prvotimca »Osijeka«, Dragana, i da je početkom prošle polusezone s tri pogotka izbacio iz Kupa Hrvatske trenutačno drugu momčad Prve HNL – »Cibaliju«.

 

Cijelu vijest pročitajte ovdje

 

valentino stepčić nk rijeka nogomet marko lepinjica nenad gračan nk rudar boris tičić