Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Valentino Blasina s radom "Izrada i primjena ozon detektora" u finalu Vip Eureke 2008.

Valentino Blasina s radom "Izrada i primjena ozon detektora" u finalu Vip Eureke 2008.

12.11.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Među finalistima ovogodišnje Vip Eureke, natjecanja znanstveno-tehnološkog stvaralaštva hrvatskih srednjoškolaca, nalaze se i učenici iz Labina i Višnjana.

Valentino Blasina iz Labinske Srednje škole Mate Blažine s radom "Izrada i primjena ozon detektora" sa mentoricom Mirom Hrvatin, jedan je od 15 natjecatelja od kojih je čak 11 iz Zagreba.

Osim Blasine, jedini koji predsravlja Istru je Klaudio Gašparini s radom Rekognosciranje brda Solenjak iz gimnazije i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina sa mentoricom Majom Crnić.

 

- Već četvrtu godinu zaredom organiziramo ovaj projekt, koji svake godine bilježi porast broja prijavljenih radova. Sve dok i nekoliko hrvatskih srednjoškolaca počinje razvijati sklonost znanstvenom i multidisciplinarnom načinu razmišljanja Vip Eureka u potpunosti opravdava svoju svrhu, istaknuo je Korado Korlević iz Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, jedan od organizatora ove manifestacije.


Na završnom natjecanju, od 21. do 23. studenog u hotelu International, učenici će predstaviti svoje radove, a dan kasnije održat će se tribina pod nazivom »Edukacija, znanost - društvo znanja«. Na toj će tribini, osim dr. sc. Saše Zelenike s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i voditelja projekta Korada Korlevića, sudjelovati i poznati hrvatski znanstvenici - dr. Ivan Đikić, glasoviti svjetski stručnjak za istraživanje raka, te Ivan Krstić, jedan od najvažnijih informatičara svijeta sa sveučilišta Harvard.


Podsjetimo, lani je treće mjesto s radom »Utjecaj različitih stimulansa na pamćenje« osvojila Martina Platenik, tada učenica 4.a razreda opće gimnazije u bujskoj Srednjoj školi Vladimira Gortana. Na ideju da se prijavi na natjecanje došla je nakon što je u našem listu pročitala intervju s Korlevićem.


Pobjednika natjecanja glavni sponzor nagradit će vrijednim nagradama.

 

Novim načinom poimanja znanosti i tehnologije, kroz multidisciplinarnost, otvorio se prije nekoliko godina prostor za poticanje i kultiviranje specifičnih sposobnosti darovitih učenika u Republici Hrvatskoj.

 

Nakon nekoliko godina priprema, na poticaj učenika i mentora 2005. godine nastaje nacionalna smotra učeničkog stvaralaštva. Pripremio ju je Znanstveno edukacijski centar Višnjan, na osnovi iskustva edukacijskih programa Zvjezdarnice Višnjan i novih programa akademije "Eureka". Tvrtka Vipnet, kao jedan od nacionalnih tehnoloških lidera, priključio se i ovom projektu razvoja edukacije te nastaje Vip Eureka.

 

 

Ocijenivši iznimnost projekta, Vip Eureku su podržali i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te tvrtke koje dijele isti način razmišljanja.

 

CILJEVI SMOTRE:

  • Osloboditi učenje, stvaranje i istraživanje administrativnog posla te omogućiti učeničkim radovima iz Hrvatske izravan pristup nacionalnoj smotri učeničkog stvaralaštva, bez posrednika na tom putu.
  • Poticati pristupe učeničkim znanstvenim projektima koji će omogućavati našim učenicima vrhunska postignuća na svjetskim smotrama.
  • Uspostaviti i podržavati komunikaciju između učenika, znanstvenika i mentora.
  • Maksimalno iskoristiti nove tehnologije u razmjeni ideja, rada i informacija.

 

Više pročitajte na stranici: Znanstveno edukacijski Centar Višnjan

 

 

Mira Hrvatin Vip Eureka 2008 Ivan Krstić Korado Korlević Ivan Đikić Valentino Blasina znanstveni rad Znanstveno edukacijski Centar Višnjan