Uz bogatu povijest važno je držati do svojega: Labinština kupuje stacionarni mamograf

Uz bogatu povijest važno je držati do svojega: Labinština kupuje stacionarni mamograf

21.4.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas je u maloj dvorani Sportskog centra "Franko Mileta" održana tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Labina na kojoj se raspravljalo o sudjelovanju Grada Labina u kupnji fiksnog mamografa za labinski Dom zdravlja.

Tema je to o kojoj se već dosta razgovaralo i koja je pobudila veliki interes javnosti nakon što se modernizacijom opreme Domova zdravlja smanjio broj ovih aparata te su naše sugrađanke bile primorane na ovaj pregled odlaziti u Pulu i Pazin.

Grad Labin je kako bi olakšao svojim sugrađankama započeo s pokrivanjem putnih troškova za odlaske na pregled, a nakon sastanka gradonačelnika Glavičića sa članicama udruge Lige protiv raka Labin odlučeno je kako se kreće u nabavku ovog vrijednog uređaja.

Kako bi se ovakva odluka mogla sprovesti, sazvana je današnja tematska sjednica na kojoj je i Gradskom vijeću podrobnije predstavljena sva problematika oko ove teme, a izlagači ispred Istarskih domova zdravlja bili su dr. Ante Ivančić, ravnatelj te voditelj Ispostave Buzet Elvis Černeka, dr. med. spec. kliničke radiologije.

Valja istaknuti kako su osim vijećnika tematskoj sjednici prisustvovali i dr. Davor Rimac, voditelj labinske ispostave Doma zdravlja te predstavnici Lige protiv raka Labin, dr. Moreno Milevoj, dr. Alma Kervatin, Julija Stanić te Gabrijela Peršić inače udovica danas toliko spominjanog dr. Lina Peršića po kojemu labinski Dom zdravlja nosi i ime i koji je sinonim za sve nadstandarde kojima se Dom zdravlja Labin može dičiti.

Na samom početku sjednice, svoje su prezentacije iznijeli predstavnici Istarskih domova zdravlja koji su jasno istaknuli kako je modernizacijom sustava odlučeno kako će se fiksni mamograf smjestiti samo na dvije lokacije u Pazin i Pulu, dok će se nabaviti i mobilni koji će obilaziti ostala mjesta u Istri čime bi se po njihovim riječima zadovoljilo sve potrebe.

Kako je upravo takav pristup i ova odluka naišla na veliki interes javnosti što je i razumljivo, svi su vijećnici jednoglasno istupili i redom prezentirali argumente kojima Labin i Labinština moraju zadržat standard koji postoji već dvadeset godina. Istaknuli su kako financiranje nije predmet rasprave i neće predstavljati problem jer je nabavka ovog uređaja već dogovorena konsenzusom Grada i Općina Labinštine, a biti će organizirana i humanitarna akcija. Ono što su željeli da se potvrdi kako će uređaj nakon što se nabavi biti uvršten u sustav Domova zdravlja te će isti služiti na ponos svim žiteljima Labinštine ali i Istre.

Upravo ovu potvrdu dobili su od dr. Davora Rimca koji je u svome obraćanju još jednom istaknuo važnost shvaćanja povijesti i vezanosti lokalne zajednice prema Domu zdravlja koji je svake godine obilježen brojnim donacijama kako lokalnih poduzeća tako i građana. Od vremena kada je dr. Lino Peršić postavio temelje i našu ispostavu Doma zdravlja „naučio“ na jedan ovakav standard nešto je što ne bi smjeli mijenjati te će ukoliko se Grad Labin i jedinice lokalne samouprave odluče na kupnju mamografa, isti biti u sustavu našeg Doma zdravlja na korist svim žiteljima Labinštine, zaključio je dr. Davor Rimac.

„Važno je ponekad shvatiti povijest i njezinu vrijednost. Mnogo puta na ovom mjestu razgovaramo o brojnim temama, ali mislim da dosad nismo imali tematsku sjednicu na kojoj se razgovaralo o zdravstvenoj njezi. Na žalost, tema mamografa je nešto što sam poput većine saznao sa ulice, ali šta je tu je“; započeo je svoje emotivno izlaganje gradonačelnik Glavičić te nastavio

„Dvije najljepše riječi koje sam danas čuo su povjerenje i dostojanstvo. Ja neću sad govorit jesam li za ili protiv jer svi znate moj jasan stav. Labinski sam gradonačelnik i sigurno ću sve napraviti da ono što osluhnem da naši građani žele, to pretvorim u djelo ako je to ikako moguće. Nedavno sam imao radni sastanak s predstavnicima IDZ-a i tamo smo, što je legitimno, imali suprotne stavove na ovu temu. Znam što je sustav, dugo sam godina i radio u jednom, ali znam i to da je glavni cilj nekog sustava da služi građanima, da ih sasluša i da prihvati jednu stvar koja se zove autentičnost. Labinski Dom zdravlja je primjer kakvog je malo tko imao u bivšoj državi. U to smo vrijeme imali jedan od najboljih domova zdravlja ali ne zbog infrastrukture ili limenih kanti kako je jedan liječnik danas nazvao uređaj za otkrivanje raka dojke, već baš zbog ljudi. Bio je poznat baš zbog vrhunskih liječnika čija imena i prezimena zna svaki Labinjan. Nabrojali smo ih danas puno, ali bili smo posebni i zbog još jednog, posebnog liječnika, dr. Lina Peršića na kojeg se sjetimo pri svakom dolasku na Dom zdravlja. Da su dr. Lino Peršić i njegov tim prije četrdeset godina šutjeli mi danas ne bi imali Dom zdravlja. Borili su se za to, imali su viziju, ideju i nisu se dali smesti. Imali su i ogromnu podršku lokalnog gospodarstva i kompletne zajednice. Sve smo to naslijedili i na tom tragu nastavljamo se boriti za ono što smo dosad imali“ – istaknuo je  Valter Glavičić.

„Nekim sredinama mobilni mamograf znači veliki korak naprijed, ali Labinštini je to korak unazad jer već 20 godina imamo tu „kantu“ kako je nazivate. Imamo i nešto drugo, imamo stručnjake, imamo dr. Lorenu Brnjac koja iza sebe ima na tisuće pregleda. Znači imamo nešto što jedna excel tablica nikad neće prikazati, stručnjaka koji ima povjerenje građanki Labinštine. Imamo prošlost, stručnjake i siguran sam da imamo budućnost jer sam uvjeren što će ovo Gradsko vijeće danas odlučiti. Zahvaljujem i dr. Rimcu kojemu je danas sigurno najteže ali koji je izgovorio ono što je zdravorazumski i potiče daljnji razvoj zdravstva Labinštine. Na nama je da odlučimo hoćemo li držat do svojega ili šutjeti i gledati u tlo“ – završio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

I upravo tako je i bilo, vijećnici su jednoglasno podržali kupnju stacionarnog mamografa za labinski Dom zdravlja.

grad labin labinština stacionarni mamograf mamograf sjednica gradsko vijeće dom zdravlja labin