Ususret popisu stanovništva: 200 kuna za neistaknuti kućni broj

Ususret popisu stanovništva: 200 kuna za neistaknuti kućni broj

14.1.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Pronaći određenu obitelj u nekim naseljima danas je uz masovnu gradnju te nepostojanje ploča s imenima ulica prava lutrija. U ovoj godini s tim će se problemom u koštac ponajviše uhvatiti osobe koje će u travnju biti zadužene za popisivanje stanovništva.

Zbog toga je Državni zavod za statistiku odlučio da do veljače svi mještani i građani moraju imati istaknuti kućni broj, dok jedinice lokalne samouprave moraju postaviti ploče s natpisima ulica tamo gdje ih nema. Jedinice lokalne samouprave dobile su početkom prošle godine upute vezane za popisivanje stanovništva.

U Općini Medulin kažu da po Odluci o komunalnom redu mještanin koji nema istaknut kućni broj plaća kaznu od 200 kuna.

- Svim domaćinstvima koja nemaju pločicu s brojem poslat ćemo nalog da je postave, u suprotnom će komunalni redar ispisati kaznu, kaže nam pročelnica Suzana Racan Stern. Dodaje da imena ulica trebaju biti istaknuta na početku ulice te da je u općini to dobro riješeno i da nema potrebe za postavljanjem dodatnih.

Susjedna općina Ližnjan nema ulice, osim naselja Šišan gdje su postavljene ploče s natpisima. Načelnik Srećko Ševerlica potvrđuje nam da su dobili upute vezane za popis stanovništva te da će komunalni redar na terenu provjeravati imaju li mještani istaknute brojeve na kućama. U ližnjanskoj Odluci o komunalnom redu, naime, ne postoji odredba po kojoj se mještanima može naplatiti kazna ukoliko nemaju istaknut broj na stambenom objektu.

- Popisivačima ćemo ponuditi i pomoć naših djelatnika na terenu, ali mislim da za to neće biti čak ni potrebe jer je prošlo popisivanje stanovništva proteklo bez ikakvih problema, kaže Ševerlica.

Stanje na terenu je, pak, šareno. Dok neka naselja imaju plave pločice s imenom ulice i kućnim brojem jer su ih "stari" stanari još davnih dana i godina platili i dobili, u ostalima vlada šarenilo jer su se noviji stanari sami morali pobrinuti za kućne brojeve koji se izgledom, bojom i materijalom razlikuju od kuće do kuće.

Skuplje i nepraktičnije, reći će neki, jer su podaci manjkavi. Naime, poznat je broj, ali za podatak o imenu ulice treba otići do mjesta gdje ulica počinje, a gdje je ta lokacija teško zna itko osim samih mještana. (T. GRBIĆ)

 

kućni brojevi popis stanovništva