Ustavni sud ukinuo presudu: Ponovno suđenje Jungu za ubojstvo

Ustavni sud ukinuo presudu: Ponovno suđenje Jungu za ubojstvo

13.7.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Ustavni sud Republike Hrvatske usvojio je ustavnu tužbu Dragana Junga (28) iz Labina i ukinuo presude Županijskog suda u Puli, odnosno Vrhovnog suda Republike Hrvatske, kojima je Jung proglašen krivim za ubojstvo Marije Knapić (77) u Labinu 2001. godine i osuđen na 13 godina zatvora. Jung je presudom Županijskog suda u Puli koncem 2005. godine osuđen na 15 godina, ali mu je Vrhovni sud, djelomice prihvativši žalbu, ublažio kaznu i osudio ga na 13 godina zatvora.

Jung je u ustavnoj tužbi naveo da mu je presudama Županijskog suda koju je donijela sutkinja Marija Budimir (tada) Sirotić i Vrhovnog suda povrijeđeno pravo na pravično suđenje i osporavao stajalište Vrhovnog suda da nije postojao valjani razlog za njezino izuzeće iz njegovog predmeta. Pri tome se Jung pozvao na Zakon o kaznenom postupku (ZKP) u kojem se kao jedna od pretpostavki za izuzeće suca navodi bračno srodstvo suca i tužitelja.

Naime, Vrhovni sud je odlučujući o Jungovoj žalbi ustvrdio da se predsjednica vijeća morala izuzeti jer je njezin (tadašnji) suprug Vlado Sirotić nazočio istražnim radnjama i to u obavljanju očevida i ispitivanju optuženika, i da je time ostvarena bitna povreda odredaba ZKP-a.

Međutim, Vrhovni je sud tada zaključio i da Jung gubi iz vida odredbu ZKP-a u kojoj je izričito navedeno da se na takvu povredu žalitelj može pozivati u žalbi samo ako tu povredu nije mogao iznijeti u tijeku glavne rasprave, ili ju je pak iznio, ali ju prvostupanjski sud nije uzeo u obzir. Vrhovni je sud pak utvrdio da Jung to nije učinio, stoga nije bio prihvaćen njegov zahtjev da se presuda Županijskog suda poništi.

No Ustavni sud je zaključio posve drugačije - ustvrdivši da se u konkretnom slučaju radi o ustavnopravno relevantnoj povredi ZKP-a, odnosno o bračnom srodstvu sutkinje i nadležnog državnog odvjetnika. U obrazloženju Ustavnog suda stoji da je sutkinja Županijskog suda u Puli znala, odnosno po naravi stvari morala znati za prisutnost i aktivno sudjelovanje njenog supruga u istražnim radnjama u kaznenom predmetu za koji je ona bila zadužena.

Na kraju je Ustavni sud utvrdio i da je osporenim presudama Vrhovnog suda RH i Županijskog suda u Puli Jungu povrijeđeno pravo na nepristrano suđenje, jednim od aspekata, odnosno sastavnica ustavom zajamčenih prava - prava na pravično suđenje.

Inače, u drugom predmetu, za okrutno i podmuklo ubojstvo Labinjana Ante Vukelića (22) u podstanarskom stanu u Zagrebu 12. veljače 2005., Dragan Jung osuđen je na 30, a Massimo Kršulja (26) iz Rapca, koji u vrijeme ubojstva nije još bio navršio 21 godinu, na 15 godina zatvora. Tu je presudu u rujnu 2008. potvrdio Vrhovni sud. (Srećko PERŠIĆ)

 

dragan jung suđenje ubojstvo kazna zatvor ponovno suđenje marija budimir zakon o kaznenom postupku ustavni sud