Uskoro završetak radova na sanaciji deponija Cere - Prva faza vrijedna 22 milijuna kuna

Uskoro završetak radova na sanaciji deponija Cere - Prva faza vrijedna 22 milijuna kuna

30.8.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Radovi na prvoj fazi sanacije deponije Cere bliže se kraju te se obavljaju posljednji radovi na uređenju deponije i vrše ispitivanja i priprema za dobivanje uporabne dozvole. Sanacija deponije je ujedno i najveća je investicija poduzeća 1. Maj d.o.o. Labin. Vrijednost investicije je 22 milijuna kuna sa PDV-om. Naime, KP 1. Maj  d.o.o. Labin je 2008. pristupio sanaciji i rekonstrukciji deponije temeljem Glavnog projekta izrađenom od strane tvrtke Hidroelektra-Projekt d.o.o. Zagreb. Na temelju raspisanog natječaja za izvođenje radova na sanaciji dobilo je poduzeće Michele d.o.o. Pula a nadzor, praćenje i izvođenje investicija vrši Ingal d.o.o. Labin.

 

Završetkom sanacije, deponija Cere više ne predstavlja ekološki problem ovoga područja jer procijedne vode više ne prodiru u podzemlje i na taj način nema štetnog utjecaja na pitku vodu.

 

U sklopu sanacije iskopan je kompletni otpad od čega je odvojen iskoristiv, dok je od neiskoristivi otpad deponiran na pripremljenu nepropusnu podlogu.

 

Prva faza vrijedna 22 milijuna kuna

 

Na deponiju je postavljen brtveni sloj širine 90 cm u pet slojeva  koji sprječava prodiranje vode te su postavljeni senzori u cilju detekcije eventualnog propuštanja.

Izgrađeni su bazeni za sakupljanje oborinskih i procjednih voda te se voda putem ugrađenih pumpi opet vraća na deponij stvarajući zatvoreni krug bez prodiranje vode u okoliš. Na deponiji je ugrađena vaga, kontejneri sa kancelarijskim prostorima i garderobom za zaposlenike, mjesto za pranje vozila te polje za dehidraciju.

 

U sklopu sanacije deponija je priključena na struju i vodu te je izgrađena hidrantska mreža, a prometnice na samom deponiju kao i plato su asfaltirani. Deponija će biti u potpunosti ograđena žičanom ogradom.

 

S obzirom na  izvedene zahvate na sanaciji deponije Cere, Labinjani će bez lažne skromnosti imati najbolje sanirano odlagalište ne samo u Istri već i u širem okruženju.

 

Druga faza sanacije procjenjuje se na oko 15 milijuna kuna. Njen početak ovisi o mogućnostima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost a ujedno će Projekt biti kandidiran na europske predpristupne fondove.

 

Prvimaj

 

smece deponij cere deponij cere uporabna dozvola sanacija odlagalište smeca