Usklađivanje s EU propisima: Od 1. srpnja i bebe dobivaju osobne

Usklađivanje s EU propisima: Od 1. srpnja i bebe dobivaju osobne

19.4.2013. // Slobodna Dalmacija // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Ulazak u Europsku uniju značit će značajne promjene na planu izdavanja osobnih dokumenata. Od 1. srpnja na snagu stupa niz novosti u proceduri izdavanja i izgledu dokumenata, a evo što biste svi trebali znati.>Iako će, tvrde iz Ministarstva unutarnjih poslova, vaši stari dokumenti vrijediti sve do isteka valjanosti, postoje neke novosti koje biste svakako trebali znati.

Osobne iskaznice

 

 Kod osobnih iskaznica mijenjat će se izgled, bit će redizajnirane i na njima će biti napisan OIB. Također, nove osobne iskaznice bit će elektroničke. Najveća promjena je da će od prvog srpnja i maloljetnici, mlađi od 16 godina, imati pravo na izradu osobne iskaznice. Doslovno, od dana rođenja roditelji će imati mogućnost izrade osobne isprave za svoje dijete. Na taj način će moći izbjeći izradu putnih isprava za putovanja kroz EU, piše Slobodna Dalmacija.

Vozačke dozvole


Kada je riječ o vozačkim dozvolama važno je znati da će one imati format osobne karte, te će biti elektroničke i biometrijske. Građani će podnijeti zahtjev i neće morati ispunjavati obrasce, već će službenica u policiji ispuniti podatke iz elektroničke evidencije. Nakon toga zahtjev i podaci ići će u tvrtku ovlaštenu za izradu vozačkih dozvola, a građanin će za vrijeme čekanja dobiti potvrdu koja će vrijediti kao i sama dozvola. Očekuje se da će rok izrade biti do 30 dana, a postojat će i mogućnost žurne izrade u roku od dva dana.

Uvest će se mogućnost i da se koristi fotografija koja već postoji u službenom elektroničkom sustavu. Građanin koji traži neki novi dokument neće morati priložiti novu fotografiju, ako ju je u zadnje dvije godine već bio predao. Uvjet će biti i da nije došlo do velike razlike u izgledu.

Registracija vozila


Želite li registrirati auto bit će potrebna jedna papirnata isprava, a ne dvije kao do sada, što drugim riječima znači da će se ukinuti knjižica vozila. Od ulaska u EU svako vozilo imat će ukupno dvije isprave: prometnu dozvolu i registracijske pločice. Na novim pločicama bit će EU logo, no stare će se moći koristiti sve do isteka valjanosti ..

Ostale dozvole


Za sve koji se bave lovom i streljaštvom novost će biti europska oružna propusnica s kojom će moći nositi oružje unutar EU granica bez problema. Cijene pojedinih dokumenata još uvijek nisu poznate, te će se regulirati u međuvremenu.

I.La./ Slobodna Dalmacija

 

eu osobni dokumenti dokumenti vozačka dozvola osobna iskaznica