Upalite svjetla i spremite zimsku opremu

Upalite svjetla i spremite zimsku opremu

31.10.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Usporedno s prelaskom na zimsko računanje vremena sva motorna vozila morat će i danju imati upaljena svjetla, osim mopeda i motocikala, za koje to pravilo vrijedi tijekom cijele godine. Onima koji se toga ne budu pridržavali prijeti kazna od 300 kuna.

Ovo je ujedno i najava da na cestama uskoro nastupaju i zimski uvjeti, za koje zakon propisuje određena pravila, ali i sankcije.

- Zimski uvjeti na cesti nastupaju kad je kolnik prekriven snijegom ili kad je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta zabranjen je promet vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s prikolicom. Vozač je dužan prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla ili pak snijeg s vozila. Novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 kuna može se kazniti pravna osoba ili obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu, ili pak teretni automobil s priključnim vozilom.

Kazna za odgovornu osobu u pravnoj osobi (direktor tvrtke, op. a.) i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za ovaj prekršaj kreće se od 1.500 do 5.000 kuna. Sa 700 kuna kaznit će se pak vozač koji upravlja takvim vozilom, veli policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PU istarske Domagoj Fabijančić.

Istaknuo je da se pod zimskom opremom motornih vozila, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju zimske gume oznaka "M+S" na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lancima za snijeg.

"Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se to vozilo kreće bez zimske opreme u vrijeme kada je ona obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine vožnju ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po toj naredbi, policijski službenik isključit će vozilo iz prometa.

Vozač je tada dužan vozilo odmah ukloniti na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost ili ometati normalan tijek prometa (parkiralište, ugibalište i slično), a najkasnije u roku od 12 sati dužan je ukloniti isključeno vozilo i s tog mjesta", rekao je Fabijančić.

Zakon propisuje da će se kazna u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna odrediti pravnoj ili fizičkoj osobi obrtniku ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa. Direktorima tvrtke za isti prekršaj prijeti kazna od 1.500 do 5.000 kuna.

- Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču privremeno oduzima registracijske pločice. Vozač koji pokuša upravljati vozilom koje je isključeno iz prometa može se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 7.000 kuna, uz tri negativna prekršajna boda i izricanje zaštitne mjere oduzimanja vozačke dozvole na šest mjeseci, zaključio je Fabijančić. (S. PERŠIĆ)

 

zimska oprema svjetlo promet ferali zimsko racunanje vremena potrošnja struja