Uoči izbora nove uprave HEP-a: Revizija tereti Jukića da je za elaborat o Plominu pogodovao tvrtki Urbis 72 iz Pule

Uoči izbora nove uprave HEP-a: Revizija tereti Jukića da je za elaborat o Plominu pogodovao tvrtki Urbis 72 iz Pule

11.8.2017. // iPress // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Izvanredna interna revizija Hrvatske elektroprivrede u rujnu 2014. utvrdila je niz nepravilnosti unutar Hrvatske elektroprivrede vezanih za plaćanje elaborata za projekt Plomin poslovnim partnerima.

Portal Direktno u posjedu je nalaza interne revizije koji tereti predsjednika Uprave Pericu HEP-a Jukića za pogodovanje tvrtki Urbis 72 i plaćanje 950.000 kuna za nepostojeće usluge.

Prema tom nalazu interne HEP-ove revizije odgovornost za plaćanje pulskoj tvrtki Urbis 72 d.d., jednome od sedam podizvođača Urbanističkog instituta Hrvatske, za navodno nerealizirane konzultantske usluge snosi sadašnji predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić, odnosno tadašnji član Uprave HEP-a Perica Jukić.

Prema nalazu HEP-ove interne revizije, tvrtka Urbis je na temelju od HEP-a zatražila naplatu konzultantskih usluga za izradu elaborata o utjecaju na okoliš projekta gradnje nove termoelektrane Plomin C, iako je HEP-ova računovodstvo sve izrađene studije platilo, a zbog promijenjenih okolnosti ugovor nije do kraja realiziran.

Revizija tvrdi da je do zabune došlo jer je Urbis radio i druge elaborate vezane uz modernizaciju termoelektrane Plomin u suradnji s Elektroprojektom, IGH-om i Konzaltingom temeljem ugovora iz 2007., dok je suradnja s Urbanističkim institutom ugovorena 2005. i nije do kraja realizirana.

Ugovor iz 2005. bio je težak 4,87 milijuna kuna, a onaj iz 2007. godine 64,7 milijuna kuna. Urbanistički institut potvrdio je nenaplaćeno potraživanje Urbisa od 2,09 milijuna kuna.

Jukić, tvrdi se u reviziji i Ninoslav Dusper kao direktor Urbanističkog instituta, inicirali su zatvaranje cijele priče i podmirivanje navodnog duga sada u iznosu od 950.000 kuna. Cijeloj dokumentaciji priloženi su, zaključuje se u reviziji, ugovori potpisani od neovlaštenih osoba, elaborat izrađen u okviru ugovora iz 2007. koji je de facto dvostruko plaćen.

 

Plaćanje Urbisu neovlašteno odobrio Jukić?

Plaćanje HEP-a odobrio je Perica Jukić, kaže se u reviziji, iako su ovlasti za to imali samo tadašnji predsjednik Uprave Tomislav Šerić i član Uprave HEP-a zadužen za financije Ivan Matasić. Dodatno, u internom revizorskom nalazu navodi se i da je HEP platio tvrtki Urbis 72 i prije nego je završni ugovor potpisan, odnosno da je on naknadno mijenjan.

Kao posebno spornu činjenicu u revizorskom nalazu se navodi kako tvrtka Urbis više od sedam godina nije potraživala od HEP-a plaćanje spomenutog iznosa, sve do sastanka Jukića i direktora Urbanističkog instituta koji je rezultirao zaključivanjem sporazuma, tj. Promemorije s HEP-om i prijevremenog plaćanja. Opširnije pročitajte na portalu Direktno.hr koji donosi nalaze revizije. (iPress)

 

 

plomin hep pogodovanje politika te plomin termoelektrana plomin