Ugljen kao energent Plomina 3 nije prihvatljiv

Ugljen kao energent Plomina 3 nije prihvatljiv

10.10.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Niz činjenica koje nedvosmisleno govore u prilog tome da ugljen kao energent trećeg bloka elektrane u Plominskom zaljevu nije prihvatljiv sa zdravstvenog, ekološkog, ali i ekonomskog aspekta, iznijet je na okruglom stolu "Istina o Plominu", koji su u klubu Novinarskog doma u Zagrebu priredili Zbor novinara za okoliš i Zelena koalicija, doznajemo od koordinatora potonje udruge Damira Pavleka.

Skupu čiji je cilj bio rasvijetliti neke od nedovoljno poznatih podataka o planiranoj izgradnji Termoelektrani Plomin 3 (500 MW), projekta HEP-a i Vlade, prisustvovali su, između ostalih, znanstvenici poput Stanka Uršića, Slavka Kulića, Miljenka Šunjića, Lucijana Mohorovića, te predstavnici Greenpeacea i Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Zanimljivo je da se odazvala i donedavna čelnica potonjeg Vladinog resora, a aktualna saborska zastupnica Mirela Holy, te bivši pomoćnik ministrice Davor Škrlec.

- Iznova smo se retorički zapitali kako je moguće da se netko usudi ne poštivati dokumente kao što su županijski Prostorni plan i Program prostornog uređenja RH. Prvi, naime, kao energent trećeg bloka u Plominu određuje plin, a u državnom programu piše da se do 2015. neće uopće razmatrati mogućnost gradnje elektrana na ugljen niti atomskih centrala. Veliku ulogu u tome što će se desiti s Plominom 3 imaju građani: treba ih animirati da shvate kako su snaga veća od svega ovog što im se očito nameće. Javnost se ne smije dati zaslijepiti ponuđenom ekološkome rentom i obeštećenjem jer time neće sačuvati životni prostor za nove generacije, kaže Pavlek u ime Zelene koalicije koja okuplja stranke istog predznaka te nekoliko ekoloških udruga.

Anton Rupnik, predsjednik stranke Zeleni savez, jedan od istarskih predstavnika na tribini, poručio je da će Plomin 3 ionako zaduženu Hrvatsku gurnuti u još dublji gubitaški glib, što potvrđuju i analize stručnjaka poput Enca Tirelija iz Labina, nekadašnjeg ministra industrije i energetike te direktora gradnje TE Plomin 2.

- Nitko u Istri nije ni kontra energetske neovisnosti države, ali sve treba učiniti da se u Plominu dogodi plin. Na svega tri kilometra od elektrane prolazi plinovod, u Krku se gradi LNG? Proizvodnja struje jeftinija je na plin negoli na ugljen. I Nijemci su, eto, digli ruke od elektrane ne ugljen. Nije sada moguće bespomoćno slijegati ramenima. Nije, poput Jakovčića, moguće kazati da nam prioritet nije Plomin nego koalicija. Poručujem: prioritet nam je zdravlje, a tek potom koalicija s SDP-om ili nekom drugom strankom, izjavio nam je Damir Kajin. (Igor RADIĆ)

te plomin plomin ugljen plin energetika kajin okrugli stol zelena akcija ekologija kamin