Udruzi Labin Zdravi Grad i Udruzi Hoću-mogu Pazin odobrena sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja za ukupno 15 pomoćnika u nastavi

Udruzi Labin Zdravi Grad i Udruzi Hoću-mogu Pazin odobrena sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja za ukupno 15 pomoćnika u nastavi

8.9.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Udruzi Labin Zdravi grad odobrena su bespovratna sredstva za projekt „Zajedno za inkluzivno obrazovanje“ za financiranje rada sedam pomoćnika u nastavi u iznosu od 301.000,00 kuna. Udruga je projekt prijavila zajedno s Gradom Labinom i Gradom Porečom kao partnerima te obrazovnim institucijama iz Labina i Poreča: OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin, Centar „Liče Faraguna“ Labin, OŠ Poreč i OŠ Finida Poreč.

Udruzi Hoću-mogu Pazin odobrena su sredstva za projekt „Pomoćnici u nastavi za bolje sutra 5“ za financiranje rada osam pomoćnika u nastavi u iznosu od 336.000,00 kn. Udruga je projekt prijavila zajedno s Gradom Pazinom, Gradom Rovinjom i Gradom Umagom kao partnerima te obrazovnim institucijama iz tih gradova: OŠ Vladimira Nazora Pazin, OŠ Jurja Dobrile – Scuola elementare „Juraj Dobrila“ Rovinj-Rovigno te OŠ Marije i Line – Scuola elementare Marija i Lina Umag-Umago.

Ovim projektima želi se osigurati uključivanje pomoćnika u nastavi u neposredan rad s ukupno 15 učenika s teškoćama u razvoju i to 4 na području Grada Labina (OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin i Centar „Liče Faraguna“ Labin), 3 na području Grada Poreča (OŠ Poreč i OŠ Finida Poreč), 2 na području Grada Pazina (OŠ Vladimira Nazora Pazin), 3 na području Grada Rovinja (OŠ Jurja Dobrile – Scuola elementare „Juraj Dobrila“ Rovinj-Rovigno) i 3 na području Grada Umaga (OŠ Marije i Line – Scuola elementare Marija i Lina Umag-Umago).

Na zajedničkom sastanku istarskih gradova Labin, Poreč, Pazin, Rovinj i Umag u srpnju izvršena je analiza učenika koji trebaju podršku pomoćnika u nastavi u školskoj godini 2020/2021. Gradovi Pazin, Labin, Poreč, Rovinj i Umag te škole kojima su osnivači, partneri su na projektu Inkluzivne škole 5+ putem kojeg su osigurani pomoćnici u nastavi putem Europskog socijalnog fonda. Budući da sredstva iz projekta Inkluzivne škole 5+ nisu bila dostatna za financiranje novih učenika s teškoćama u razvoju kojima je potrebna podrška pomoćnika u nastavi, Grad Labin, Grad Poreč, Grad Rovinj, Grad Pazin i Grad Umag te Udruga Labin-Zdravi grad i Udruga Hoću-mogu Pazin su u cilju integracije djece s teškoćama u razvoju došli do zaključka da prijave projekt u partnerstvu, kako bi se i ove školske godine osigurala potrebna podrška pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama. Uz Gradove, na zajedničkom sastanku odlučeno je da partneri budu i obrazovne ustanove iz Labina, Poreča, Pazina, Rovinja i Umaga, a kojima su gradovi osnivači. Projekt je prijavljen uz veliku podršku Grada Pazina na čemu im zahvaljujemo.

Ovim projektom omogućit će se učenicima s teškoćama u razvoju, kvalitetniji razvoj psihofizičkih, socijalnih  i radnih potencijala, i to za svakog učenika sukladno njihovim teškoćama i potrebama. Osim osiguravanja uključivanja pomoćnika u nastavi u neposredan rad s učenicima s teškoćama u razvoju, ovaj projekt predstavlja i umrežavanje i razvoj dobre suradnje među jedinicama lokalne samouprave na području Istarske županije, odgojno-obrazovnih ustanova i civilnog sektora, udruge Labin-Zdravi grad i Udruge Hoću-mogu Pazin. Udruzi Labin Zdravi grad ovo je prva godina, a Udruzi Hoću-mogu Pazin već peta godina da ovim putem osigurava pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

Pomoćnici u nastavi kreću s radom već prvog dana nastave 7. rujna, a ubrzo se očekuje i službeno potpisivanje ugovora o financiranju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Grad Labin u obrazovnim ustanovama kojima je osnivač ima trenutno 10 pomoćnika u nastavi te će sa novoodobrena 4 pomoćnika imati ukupno 14 pomoćnika u nastavi u školskoj godini 2020./2021., Grad Pazin ima trenutno 11 pomoćnika u nastavi, a s odobrenim sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja imat će još 2, odnosno ukupno 13 pomoćnika u nastavi, Grad Rovinj trenutno ima 11 pomoćnika u nastavi, a sada će imati ukupno 14, Grad Poreč ima 14 pomoćnika u nastavi, a s novoodobrena 3 pomoćnika imat će ukupno 17 pomoćnika u nastavi, dok će Umag trenutnom broju od 14 pomoćnika pribrojiti još 3 te također imati 17 pomoćnika u nastavi.


Foto: Gradonačelnik.hr

labin zdravi grad pomoćnik u nastavi obrazovanje sredstva financiranje