Udruga Labin Art Express podupire inicijativu za Novi Labin: Mladi ne žele biti osuđeni na kafiće

Udruga Labin Art Express podupire inicijativu za Novi Labin: Mladi ne žele biti osuđeni na kafiće

27.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Shvativši da na njih otpada svega 0,6 posto gradskog proračuna, mladi koji se okupljaju oko Kulturnog centra Lamparna odlučili su se udružiti u građanskoj inicijativi, čiji je glavni cilj pozivanje birača na izbore, kaže koordinator projekta Dejan Išin odbacujući bilo kakav politički predznak.

 

LABIN - »Shvativši da na njih otpada svega 0,6 posto gradskog proračuna, mladi koji se okupljaju oko Kulturnog centra Lamparna odlučili su se udružiti u građanskoj inicijativi Novi Labin«, doznali smo od Dejana Išina, koordinatora ovog projekta, nakon jučer u našem listu objavljenog zagonetnog oglasa pod parolom »Ne moraš biti star za Novi Labin«. Uz Išina ovu neformalnu skupinu - koja zasad broji oko 150 mladih, s glavnim ciljem pozivanja birača na lokalne izbore u svibnju - logistički podupire i Dean Zahtila, njegov kolega iz udruge Labin Art Express.

Odbacuju ikakav politički predznak, naglašavajući da će svim opcijama koje se kandidiraju pružiti priliku da, po mogućnosti kroz njihova sučeljavanja, konkretno odgovore na pitanja mladih sugrađana.
- Mlade je osvijestila činjenica da se, iako samo oni čine gotovo trećinu birača, posljednjim lokalnim izborima u Labinu odazvalo ukupno 38 posto građana, odnosno njih manje od četiri tisuće. Konačno žele postati dio grada i artikulirati svoje interese. Posebno ih, primjerice, more problemi s iznalaženjem prostora za kreativno izražavanje, kroz kulturne manifestacije, bendove, web i PR-radionice. Bune se kako umirovljenici imaju svoje klubove, a njihovi zahtjevi ostaju neuslišani te su osuđeni na kafiće, kaže Išin.

Od akcija koje će inicijativa Novi Labin uskoro detaljnije predstaviti najavljuju ankete među građanima, organiziranje koncerata i tribina na kojima će dijeliti edukativne brošure o pravima građana i mogućnostima da sudjeluju u upravljanju lokalnom zajednicom.

U svemu im pomažu donatori koji su, kako zaključuje Išin, prepoznali vrijednost ovog projekta, i to Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, nizozemska ambasada u Zagrebu te The World Bank Croatia.

I. RADIĆ

 

Foto: Dejan Išin

 

KUC Lamparna mladi kultura perspektiva budućnost Dejan Išin LAE Lamparna udruga Labin Art Express Novi Labin razvoj civilnog društva lokalni izbori