Učenicima Srednje škola Mate Blažine Labin uručen Srebrni certifikat

Učenicima Srednje škola Mate Blažine Labin uručen Srebrni certifikat

27.5.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Umjesto u sjedištu Vijeća Europe u Strasbourgu (zbog još uvijek aktualne pandemije korona virusa), svečano proglašenje pobjednika i uručivanje nagrada na Olimpijadi znanja o prirodnim i tehnološkim prijetnjama je održano putem virtualne konferencije.

Ekipa učenika Srednje škole Mate Blažine Labin je na tom natjecanju osvojila drugo mjesto u konkurenciji 136 škola. Ekipu čine Karlo Strel, David Vorano i Petar Vorano, učenici drugog razreda opće gimnazije. U video konferenciju učenici su se uključili iz škole, a prije njenog početka mentori su im uručili nagrade (pametne satove) koji su iz Vijeća Europe ranije poslani na adresu škole. Za osvojeno drugo mjesto škola će dobiti i novčanu nagradu od 1500 Eura.

Na virtualnoj svečanosti dodjele priznanja sudjelovali su uz labinske i učenici iz dvije srednje škole iz Rumunjske, koji su osvojili prvo i treće mjesto.  Tijekom svečanosti, predstavile su se sve  tri pobjedničke ekipe, te posebni gosti konferencije, ekipa učenika izbjeglica iz Grčke.

Prikazan je i kraći film o Vijeću Europe, pa su učenici imali priliku virtualno posjetiti sjedište najstarije europske organizacije. Predstavljena je i  nova web stranica  o prirodnim i tehnološkim katastrofama. OVDJE!

Sudionici su razmijenili iskustva s natjecanja, a u  razgovoru s organizatorima iznijeli su nekoliko ideja o natjecanju, osobito kako ga još više popularizirati i uključiti slijedećih godina još više škola.  Organizatori su najavili mogućnost da se već slijedeće godine proširi popis od 13 prirodnih i tehnoloških katastrofa (koje čine predmet natjecanja) s novom aktualnom kategorijom – pandemijom korona virusa.

Natjecanje je održano u sklopu BeSafeNet projekta europskog i mediteranskog EUR-OPA Sporazuma Vijeća Europe.  Riječ je o platformi za suradnju u području smanjenja rizika od katastrofa uzrokovanih prirodnim i tehničko - tehnološkim prijetnjama između Europe i zemalja južnog Mediterana. Sporazum je uspostavilo Vijeće ministara Vijeća Europe 1987. godine. Republika Hrvatska je trenutna predsjedateljica Biroa EUR-OPA Sporazuma, a predstavlja je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH.

Cilj Olimpijade je smanjiti ranjivost na katastrofe pružajući, posebno nastavnicima i učenicima, informacije o rizicima i o tome kako ublažiti posljedice ako se nađu suočeni s takvim događajima. Svrha olimpijade je potaknuti učenike srednjih škola na učenje o smanjenju rizika od katastrofa te razumijevanje prijetnji i njihovo povezivanje s preventivnim mjerama.

Ove godine natjecanje je održano sredinom veljače. U prvom dijelu natjecanja učenici su rješavali kviz znanja o pet odabranih prijetnji. U 60 minuta trebalo je odgovoriti na 50 pitanja. Labinski srednjoškolci su na samo jedno pitanje odgovorili pogrešno.  U drugom neobaveznom dijelu natjecanja (ali utječe na konačni poredak), učenici su trebali napisati esej na engleskom jeziku. Labinski srednjoškolci su napisali esej o potresima u Hrvatskoj u godini pandemije.

Učenici koji su sudjelovali na BeSafeNet Olimpijadi  uključeni su  i u novi Erasmus+ KA229 projekt pod nazivom HELP ME!. Projekt se u školi provodi od školske godine 2020./2021. Škole partneri u projektu su iz Italije, Rumunjske, Turske i Poljske.  Voditelji projekta, ujedno i mentori učenicima na Olimpijadi  su profesori iz Srednje škole Mate Blažine: Laura Kokot (koordinatorica projekta za SŠMB), Karla Golja Milevoj i Nedeljko Mandić.

Neočekivani događaji i prirodne katastrofe događaju se gotovo svake godine, stvarajući zabrinjavajuće situacije. S tim u vezi, glavni cilj Projekta je osigurati sigurno okruženje u zajednici u kojoj živimo. Naglasak je na podizanju svijesti o toj temi među učenicima, roditeljima, zaposlenicima škole te lokalnoj zajednici općenito.

(Tekst i foto: Laura Kokot, Karla Golja Milevoj i Nedeljko Mandić)

Preuzimanje:
Esej Earthquakes in Croatia in the year of the pandemic, Karla Strela, Davida i Petra Vorana - pdf
Poveznica:
BeSafeNet  olimpijada - OVDJE!

srednja škola mate blažine labin srebrni cerfitikat olimpijada znanja karlo strel david vorano petar vorano laura kokot karla golja milevoj nedeljko mandić