Učenici proveli kreativne praznike u školskim klupama

Učenici proveli kreativne praznike u školskim klupama

17.1.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

"Radionice – praznionice" organizirane su bile za trajanja zimskih praznika u Osnovnoj školi "Vitomir Širola-Pajo" iz Svete Nedelje za 35 polaznika koji su oduševljeni njima.

- Igra slaganja Tangram sastoji se od sedam komada, među kojima su pravokutnici, trokuti, kvadrat i paralelogram, mogu se slagati likovi, više od tisuću njih različitih. Riječ je o staroj kineskoj igri koja je oduševila mene, a sada vidim i djecu, kazala je učiteljica matematike Marija Antolović koja je vodila radionicu Tangram. Složiti čovjeka bilo je zanimljivo Arminu Trumiću učeniku treeg razreda.


Izrađivali lijepo cvijeće od papira

- Na radionici je bilo najzanimljivije kad smo slagali konja, izjavila je učenica drugog razreda Maris Načinović. I učenica drugog razreda Sara Vojić kaže da se na radionici jako zabavljala i da je naučila slagati nove likove. Radionicama bi čak zamijenili kupanje ljeti, otkrili su nam.

Stolni tenis probudio je interes kod petorice dječaka, od prvog do šestog razreda, na radionici koju je vodio Miroslav Gužvinec.

- Treba naučiti kako se drži reket i onda te trener uči dalje kako se igra. Loptica je brza samo ako ju protivnik jako nabije, lijepo je igrati stolni tenis, veli Amar Begić (2. razred). "Drago mi je da su učenici sami došli na radionicu. Prvi je došao učenik prvog razreda, Patrik Licul, s mamom, jer su vidjeli obavijest. I tokom prvog dana već je naučio udarati lopticu i igrati. Patrik je početnik, a imamo u nekom smislu i profesionalce. Tako Josip Griparić, učenik trećeg razreda igra stolni tenis za klub iz Labina i njih dvojica prvi su se javili na radionicu. Jedan početnik i jedan profesionalac. Čak ni visina stola nije problem za učenike niže rastom. Ne postoje prepreke, profesionalci znaju tajne", kaže profesor Gužvinec.

Likovnoj radionici u područnoj školi Sveti Martin, pod vodstvom učiteljice Ivane Antelić, prisustvovalo je sedam učenika. "U ugodnoj atmosferi izrazili su svoju kreativnost, te dozvali proljeće izradom cvijeća od papira", kazala je profesorica Antelić.


Mala škola, a učenika sve više

- Najvažniji cilj radionice Aerobik bilo je kretanje i druženje s namjerom da zainteresiramo djecu za sportske aktivnosti. Djeca se kroz glazbu i plesne pokrete uče snalaziti u različitim situacijama, ujedno se zabavljaju, druže s vršnjacima te imaju osjećaj vrijednosti, izjavila je učiteljica Rosana Šipek. Zadovoljstvo održanim radionicama podijelila je s nama i ravnateljica škole Klara Švraka.

- Djeci su ponuđeni programi, a oni su sami birali za sebe, svatko se u nečemu pronašao. Od ukupnog broja učenika, njih 168, u radionice se uključilo njih 35. Bila je tu i geoekspedicija s ciljem da potaknemo djecu na pješačenje, kao i matematičkih mozgalica. Sveukupno je ponuđeno devet različitih programa.

Stolni tenis se primjerice igrao u hodniku, jer škola nema sportsku dvoranu, ali ne samo to, nema ni dovoljan broj učionica, pa jedan razred koristi općinsku prostoriju, čak preko puta ceste. No snalazimo se, kad je dobra volja to nije prepreka. Ima škola koje rade i u gorim uvjetima, a mi unatoč svemu bilježimo porast broja učenika, zaključila je ravnateljica Klara Švraka. (Katarina ŠOŠTARIĆ-PERKOVIĆ)

oš vitomir širola pajo nedešćina kreativne radionice