Učenici i profesori boravili u Wroclawu na 4. sastanku Erasmus+ K2 projekta “Green school”

Učenici i profesori boravili u Wroclawu na 4. sastanku Erasmus+ K2 projekta “Green school”

18.10.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Od 25.9.do 30.9. 2016. učenici Srednje škole Mate Blažine iz Labina (Karla Poropat, Zorica Barth, Piero Battelli i Viliam Vojić) su sa nastavnicama Višnjom Šverko i Sandrom Juran sudjelovali na četvrtom susretu u sklopu međunarodnog projekta  KA2 Erasmus + "Green school" projekta u Srednjoj školi Zespół Licealno-Gimnazjalny, Długołęceu  kraj Wroclaw-a. 


Prvi radni dan (ponedjeljak), započet je u matičnoj školi izlaganjem tima zemlje domaćina - Poljske, na temu agrikulturnog značaja biljaka. Uslijedile su prezentacije učenika o nastavku rada na ekstrakcijama ljekovitih biljaka i njihovih aktivnih komponenti kao i aktivnosti u izradi e-book-a. Dosad smo kompletirali saznanja o deset ljekovitih biljaka našega podneblja, a to isto učinili su i članovi timova ostalih zemalja uključenih u projekt. Timovi su pozvani i u općinsku zgradu Ludolenke gdje su im pripremili svečani prijem, a nakon toga razgledana je čudesna Racławice Panorama iz 19.st.


Sljedeći smo dan proveli u obilasku  Sveučilišta u Wroclawu gdje su učenici na Farmaceutskom fakultetu imali prigodne radionice. Nakon toga imali smo organiziran razgled Botaničkog vrta tog fakulteta gdje su nas stručnjaci, farmakolozi, upoznali sa nizom važnih biljaka i njihovim aktivnim sastojcima, te primjenom istih. Nakon zahtjevnog no i zanimljivog dana, posjetili smo vrlo bogat Zoološki vrt Africarium, nanovo rekonstruiran prije dvije godine.


U srijedu smo imali terensku nastavu sa prepoznavanjem autohtonog ljekovitog bilja u okolici Wroclaw-a, a učenici su se mogli zajedno družiti na jednom seoskom imanju.
Naš posljednji radni dan protekao je svečanim zatvaranjem projektnog sastanka, dogovorom za glavne smjernice sljedećeg susreta u Torinu (po drugi put su nositelji projekta domaćini) i evaluacijom svih članova timova. Učenici su napravili završno izvješće o Skupu u vidu prezentacije i plakata.
Peti susret će se sa novim timom učenika iz naše škole održati u Italiji, Torinu, od 28.11 do 2.12. ove godine, a članovi timova moraju dotad pripremiti još pet autohtonih ljekovitih biljaka za e-book, mađarski tim treba nastaviti sa radom na izradi web site na temu našeg projekta i objedinjavanjem naših uradaka u e-book, a timovi moraju kompletirati didaktički video uradak o različitim metodama dobivanja korisnih aktivnih komponenti iz ljekovita bilja.


Wroclaw je predivan grad sa mnoštvom mladih ljudi i velikom populacijom studenata i sveučilištem bogate tradicije. Oduševio nas je svojom ljepotom i uvijek ćemo se tamo rado vraćati.

 

 

ssmb.hr

 

 

 

 

srednja škola mate blažina erasmus green school Karla Poropat Viliam Vojić sandra juran poljska projekt obrazovanje Zorica Barth Piero Battelli