U Šumberu održana tradicionalna pučka fešta - Petangošt

U Šumberu održana tradicionalna pučka fešta - Petangošt

6.8.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Zabava

Jučer je u Šumberu održana tradicionalna pučka svečanost koju je tijekom cijelog dana posjetilo više od tri tisuće ljudi. Ova je fešta jedna od najorganiziranijih na ovom području, a započela je već 02.08. kada je svečano otvoren Društveni dom u Šumberu za čiju je obnovu utrošeno 1,3 milijuna kuna. Ipak prava fešta započela je jučer na «pet angošta» u jutarnjim satima svetom misom u mjesnoj crkvi koju je predvodio velečasni Vilim Grbac i na koju su kako nalaže i običaj hodočastili i vjernici iz pićanske župe, njih sedamdesetak. U večernjim satima po drugi puta održana je revija frizura frizerskog salona „Tina" iz Labina.

Vlasnica Alenka Družeta rodom je iz Šumbera a zajedno sa svojim frizerkama Larom Sošić i Sanelom Kujraković pokazala je svoju kreativnost u desetak različitih stilova frizura. Atraktivne frizure manekenke su pokazale odjevene u bijele haljine. Nakon revije frizura za dobru zabavu i glazbu pobrinuli su se popularni Koktelsi.

 

NEDEŠĆINA - U maloj crkvi Blažene Djevice Marije od Drenja u utorak je bilo svečano. Koncelebriranim misnim slavljem obilježen je blagdan Gospe od Drenja koji se u ovom kraju, Šumberu, Nedešćini i cijeloj općini Sveta Nedelja, obilježava već stoljećima. Oko tisuću okupljenih mještana, iseljenika i njihovih gostiju svake se godine 5. angošta nađe oko crkvice te na misnom slavlju prisjete događaja iz 1492. godine kada je u kolovozu pao snijeg, a tamošnjoj se pastirici ukazala Gospa. Na mjestu gdje se snijeg najviše zadržao izgrađena je crkva. Taj se blagdan stoga još naziva Snježna Gospa.

U blizini sela Katun, u župi Šumber, misno slavlje predvodio je ravnatelj Pazinskog kolegija preč. Vilim Grbac, a potom je u 11 sati oko crkve svih dočekao topli roštilj i osvježavajuće piće. Fešta se navečer preselila ispred netom otvorenog i obnovljenog društvenog doma u Šumberu.

S. Br.

 

Glas Istre 

 

Šumber petangošt tradicija fešta pučka fešta Snježna Gospa Vilim Grbac