U subotu u Šušnjevici tradicionalna manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika

U subotu u Šušnjevici tradicionalna manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika

24.8.2022. // Kršan.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U subotu, 27. kolovoza 2022. godine, održat će se u Šušnjevici tradicionalna manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika, posvećena vlaškom jeziku. Organizator je udruga „Spod Učke“ u suradnji s Ekomuzejom Vlaški puti.

Posjetitelji će moći po promotivnoj cijeni razgledati postav Interpretacijskog centra Vlaški puti od 10:00 do 14:00 sati.

Interpretacijski centar Vlaški puti smješten je u prizemlju školske zgrade u Šušnjevici te je osmišljen kao mjesto gdje će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njene okolice s naglaskom na vlaški (tzv. istrorumunjski) jezik koji je i službeni jezik ekomuzeja.


Večernji program počinje u 20:00 sati na igralištu područne škole u Šušnjevici premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma na vlaškom jeziku Ȃn kåva / U rudniku. Film je nastao u produkciji udruge Spod Učke, a govori o rudarima iz Šušnjevice, Brda, Letaja, Jesenovika i Nove Vasi koji su radili u rudnicima u Labinu, Raši, Potpićnu i Tupljaku. Autori filma su Valter Stojšić i Viviana Brkarić.

Večer se nastavlja s pričom o rudarenju u našem kraju s projekcijom dokumentarnog filma Sjećanje u kadru. Bivši rudari, njihova djeca i potomci prisjećaju vremena kada su „kova“ i „kovari“ bili jedna od najznačajnijih privrednih subjekata Labinštine. Silazak u jamu uvijek je bio rizičan. Ispod zemlje svi su bili „kamarati“. Zaboravljali su na nesuglasice te su jedni drugima čuvali i spašavali život.

Manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika financirana je sredstvima Ministarstva kulture RH, Istarske županije te Općine Kršan.

U slučaju kiše program će se održati u prostorijama Mjesnog odbora u Šušnjevici

Kontakt: Viviana Brkarić, udruga.spoducke@gmail.com

dan vlaškog jezika jezik šušnjevica istrorumunji