U subotu obilježavanje Dana narcisa

U subotu obilježavanje Dana narcisa

21.3.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U organizaciji Lige protiv raka Labin u subotu, 23. ožujka 2013. godine održat će se Dan narcisa. Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se prodaju narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke budući da je rak dojke najčešći zloćudni tumor u žena kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. 05. travnja 1997. godine održana je prva akcija Dana narcisa u Hrvatskoj, a cvijet narcisa odabran je kao simbol buđenja, života, nade.

 

Cilj akcije je osviješćivanje žena i poticanje na pravovremeni odlazak na obavljanje mamografskih pregleda i ultrazvuka dojki. Cilj ovogodišnje akcije je prikupljenim sredstvima pomoći u kupnji linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju kojom se obavlja jednokratno zračenje tijekom operacije raka dojke kao zamjena za duža zračenja od nekoliko tjedana.

 

Zdravstvena aktivnost namijenjena prevenciji raka dojke u Gradu Labinu započela  je 2003. godine, kada je velikom humanitarnom akcijom nabavljen mamograf, aparat za rano otkrivanje raka dojke i novi dopler-ultrazvuk. Grad Labin i općine Labinštine nakon toga osigurale su sredstva za dodatan rad tima na mamografskim pregledima. Žene mogu obaviti pregled koji je potpuno besplatan i bez liječničke uputnice, a troškove pokrivaju Grad Labin i općine Labinštine. Uz to, Grad Labin osigurava sredstva za rad grudnog kirurga te takvom organizacijom žene u sat vremena na jednom mjestu mogu obaviti mamografski pregled, pregled ultrazvukom i pregled grudnog kirurga.

 

U ovogodišnju akciju Dan narcisa uključeni su učenici Osnovnih škola Matije Vlačića Labin, "Ivo Lola Ribar" Labin, "Vitomir Širola Pajo" Nedešćina i "Ivan Batelić" Raša na način da će u petak, dan prije održavanja akcije, donijeti u školu cvijet narcisa. Članovi Gradskog Vijeća mladih iz dviju osnovnih škola u Labinu pomoći će volonterima Lige na punktovima u Labinu dijeljenjem brošura i cvijeta narcisa, odabranog kao simbola buđenja i nade. Punktovi će biti postavljeni u Labinu (Market na Katurama, Gradska tržnica, Mercator centar) Rapcu, Raši i Nedešćini, a akcija će se održavati u prijepodnevnim satima, između 8.30 i 12.00 sati.

dan narcisa zdravlje život