U subotu (10.11.2007) prosvjed protiv Rockwoola

U subotu (10.11.2007) prosvjed protiv Rockwoola

6.11.2007. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Nakon posljednjih zbivanja oko obustave rada pićanskog Rockwoola zbog neusklađenosti s državnim propisima zaštite okoliša i evidentnog zagađenja, u subotu 10. studenog organizira se građanski prosvjed kojim će se zatražiti trajna obustava rada tvornice. Prosvjed organiziraju ogranci udruge Ekop-Istra iz Pićna i Pule, Odbor za referendum, Plavi forum i Eko Kvarner, koji pozivaju sve građane Pićanštine, ali i cijele Istre da se okupe ispred tvornice u poduzetničkoj zoni Pićan u 10 sati.
 
Podsjetimo, tijekom gradnje i prije početka probnog rada tvornice pojedini su stručnjaci i udruge upozoravali da proizvodnja kamene vune donosi štetu okolišu, a posebice je isticano da će se godišnje zrak ispuštati najmaje 1,2 milijarde kubnih metara onečišćenih plinova, s visokim sadržajem sumpornih oksida, klorovodika, fluorovodika, sumporovodika i ostalih tvari te za sada nepoznate količine otrovnih spojeva teških metala i kancerogenih organskih spojeva. Također, isticana su nevjerojatna pogodovanja investitoru u visini od oko 17 milijuna eura, od čega na teret Općine Pićan ide razlika između prodajne i tržišne cijene zemljišta od 2,5 milijuna eura te "oprost" komunalne naknade težak 3,6 milijuna eura, infrastrukturno opremanje zone vrijedno 6,5 milijuna eura, od kojih Rockwool plaća 2,9 milijuna eura, dok se država odrekla poreza na dobit do 2015. godine. Ove će subvencije ispitati i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja o dijelu njih nije bila ni konzultirana, što je protuzakonito.

Rockwool prosvjed ekop Istra pićan zagađivanje malverzacije ekologija danci mito i korupcija onečišćenje dim dimiti zdravlje