U sklopu Noći muzeja otvaranje Informacijsko-interpretacijske sobe posvećene povijesti rudarenja

U sklopu Noći muzeja otvaranje Informacijsko-interpretacijske sobe posvećene povijesti rudarenja

28.1.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U petak 31.siječnja 2020.godine Narodni muzej Labin uključuje se u manifestaciju Noć muzeja. Bogati program počinje u 20:30 sati. U sklopu Noći muzeja održat će se i Otvaranje Informacijsko-interpretacijske sobe posvećene povijesti rudarenja na Labinštini.

Noć muzeja predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojem je glavna značajka da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć te da je ulaz potencijalnim posjetiteljima slobodan ili uz minimalnu novčanu naknadu koja im omogućava posjetu ne samo jednog muzejskog ili izložbenog prostora već više njih.

 Otvaranje izložbe „2020. godina u znaku velikih obljetnica“

Ove, 2020. godine Narodni muzej Labin obilježava tri velike obljetnice značajne ne samo za lokalnu sredinu, već i puno šire. Ove godine obilježava se 500 g. rođenja Matije Vlačića Ilirika, znamenitoga teologa, filozofa, reformatora i protestanta.

1960. g. osnovan je Narodni muzej Labin, centralna muzejska ustanova Labina i okolice, pokretač mnogobrojnih kulturnih događanja i likovnih izložbi. Muzej je i jedan od pokretača čuvenog likovnog pokreta "Labinski atelieri".

Pred 45 g., povodom 400 obljetnice smrti Matije Vlačića Ilirika, otvorena je Memorijalna zbirka Matija Vlačić Ilirik.

Povodom navedenih obljetnica, Narodni muzej Labin priprema izložbu posvećenu istim događajima.

Otvaranje Informacijsko-interpretacijske sobe posvećene povijesti rudarenja na Labinštini

Narodni muzej Labin jedan je od partnera INTERREG projekta „Inspiracija“, kojemu je cilj  revitalizacija hrvatskih i slovenskih gradova s bogatom industrijskom baštinom (Trbovlje, Slovenska Bistrica, Labin i Rijeka) kroz stvaranje novih sadržaja u kulturi i turizmu koji će ponovno oživjeti nekoć aktivne industrijske objekte.

Jedan od ciljeva projekta je i izrada Interpretacijskog centra rudarstva koji je smješten u  prizemnom dijelu Muzeja, u prostoriji koja je direktno povezana sa minijaturnim rudnikom, glavnom atrakcijom Muzeja.

Ispred Gradske lože, po završetku aktivnosti u Narodnom muzeju organizirana je zabava uz kuhano vino, fritule i DJ-a.

Uz navedene izložbe koje se održavaju u Narodnom muzeju Labin, u Muzeju Grada Kaštela, gostuje likovna izložba posvećena pedesetoj obljetnici Labinskih ateliera. Izložbu će otvoriti prof. Tullio Vorano.

Narodni muzej Labin sa  Interpretacijskim centrom dobiva novi kvalitetan i atraktivan muzejski sadržaj koji će omogućiti i izlaganje za javnost do sada nepoznatih muzejskih izložaka posvećenih rudarstvu, koji su bili pohranjeni u depou.

noć muzeja muzej narodni muzej labin rudnik kova povijest rudarenja