U šetnju po pitku vodu

U šetnju po pitku vodu

31.12.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Labinjani iz kvartova Kature i Nove zgrade već drugi put u nešto više od mjesec dana moraju prokuhavati vodu za piće zbog zamućenog kapitalnog raškog izvorišta Fonte Gaj-Kokoti uslijed obilnih padalina. Situacija je, doduše, manje alarmantna negoli lanjske veljače. Tada su se građani - iz istih razloga - iz alternativnih spremnika, koje je osigurao Vodovod, opskrbljivali čak 20-ak dana. 

- Odakle nam donose tu vodu? Iz Kožljaka? Na taj bi nas izvor trebali priključiti! Ali, ''ajde, fala Bogu, barem su nam ove rezervoare osigurali jer skupa je ona kupovna voda, komentirao je umirovljenik koji je na Katurama tankao kanticu za domaćinstvo.

Neki su nam se čitatelji požalili da je Vodovod kasno obavijestio javnost o zamućenoj vodi - tek u srijedu, a kišilo je od prošle srijede do nedjelje. No, iz gradskog poduzeća smiruju strasti. Direktor Dino Škopac objašnjava da se najprije zamuti izvorište i to se isprva ne odražava na potrošače. Tek za nekoliko dana nastaju problemi u pojedinim dijelovima mreže, a dotad se vrela očiste.

- Čak se i malo zamutilo s obzirom na to koliko je kiše palo u tako kratko vrijeme, kaže Škopac.

Podaci govore o 1.800 litara kiše po četvornom metru na Labinštini u ovoj godini. U studenom je palo 335, a u prosincu 250 litara, što praktički doseže ukupne padaline iz 2007., tijekom koje je palo 650 litara.

Ovakvim nedaćama u vodoopskrbi, obrazlaže Škopac, kumuju istodobne obilne padaline te veliki podzemni dotoci zbog kraškog terena. To podiže nivo izvorišta Fonte Gaj-Kokoti - koji je praktički u razini s morem - što rezultira zamućenjem.

- Preostaju nam analize ostalih izvora da vidimo koji ćemo uključiti u sustav. U Raškoj dolini možemo crpiti iz tri vrela - Fonte Gaja, Kokoti i Mutvice, dodaje direktor.

Upitan razmišlja li Vodovod, zbog češćih zamućenja posljednjih godina, o kakvom iskoraku, Škopac odgovara da rješenje leži u pročišćavanju vode kemijskim sredstvima u bazenima.

- No, dok koristimo aktualne izvore, međutim, to se ne bi isplatilo jer je riječ o višemilijunskoj investiciji, a bazene bismo upotrebljavali svega dva-tri dana godišnje, koliko traju zamućenja u mreži. Nije Labin u cijeloj priči nikakav izuzetak: vodu, nakon jakih kiša, prokuhavaju i u Rijeci te u Dubrovniku. Ponosimo se kvalitetom naše vode, koju sve vrijeme uspijevamo držati zdravstveno ispravnom za piće samo kloriranjem i ultravioletnim zračenjem, poručuje Škopac.

Hoće li zamućenjem zakinutim potrošačima biti umanjeni računi za vodu? - Za to ipak nema razloga jer smo osigurali alternativnu opskrbu, a voda se za piće može koristiti uz prethodno prokuhavanje, uzvraća Škopac.(I. RADIĆ)

voda kature nove zgrade zamućenje obilne kiše fonte gaj vodovod