U samo četiri godine Grad Labin uložio gotovo 3 milijuna kuna u sportska i dječja igrališta

U samo četiri godine Grad Labin uložio gotovo 3 milijuna kuna u sportska i dječja igrališta

4.11.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nedavni napisi o gradnji prvog tematskog igrališta koje Grad Labin europskim sredstvima gradi u Rapcu potakli su nas da kroz rekapitulaciju brojnih radova na dječjim i sportskim igralištima zadnjih par godina u našem gradu realno sagledamo koliko je uloženo u ovaj segment i koliko se zapravo uljepšalo i poboljšalo kvalitetu infrastrukture za sportaše, rekreativce i djecu.

Gledajući protekle četiri godine, odnosno od 2017. do danas, Grad Labin je kroz redovno i investicijsko održavanje kojeg provodi gradski odjel za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom uložio čak 2,8 milijuna kuna. Ovaj nevjerojatni iznos dokaz je važnosti i visokog prioriteta kojeg najmlađi uživaju u ovom gradu, a sve to uzimajući u obzir da u ta ulaganja ne spadaju ona kapitalna poput gradnje sportskog centra i nove boćarske dvorane. Ovdje se radi konkretno o čak 28 investicija kroz svega par godina, neke su financijski manje i spadaju u redovno održavanje, neke veće poput potpunih rekonstrukcija postojećih igrališta ili pak gradnje novih igrališta i vježbališta, no sve su jednako važne.

Prisjetit ćemo se samo nekih od njih s obzirom na količinu istih. Popularno okupljalište djece i mladih, rekreativaca i sportaša, igralište u samom centru naselja Kature, ono nedaleko jaslica u potpunosti je obnovljeno i nadograđeno krajem 2018. Osim novog dijela, igrališta za badminton, postavljene su nove zaštitne ograde, asfaltirana je staza uz igralište, postavljena su dva dodatna reflektora te tartanska podloga ukupne površine 540 m2. Ova investicija koja je vizuru naselja značajno promijenila iznosila je nešto više od 360 tisuća kuna.

Godinu prije, ovo je naselje dobilo i prvo vježbalište na otvorenom u Labinu, ono koje su Labinjani zaslužili zajedništvom kroz Coca – Colin natječaj,  a kasnije su o mjestu postavljanja također sami odlučili ispunjavajući anketu na stranicama Grada Labina.

Spomenimo da je u blizini Doma zdravlja, u samom centru Katura obnovljeno dječje igralište, postavljeno je pet novih sprava uz antistres podlogu, a vrijednost ove investicije realizirane u 2019. bila je  nešto veća od 111 tisuća kuna. Godinu prije, slično je igralište realizirano u samom centru grada, ulici Zelenice u kojoj je rekonstruirano i potpuno opremljeno igralište sa četiri nove sprave, antistres podlogom i rasvjetom. Ova investicija iznosila je 121 tisuću kuna i postala je odlično mjesto okupljanja za mlade obitelji.

Prisjetimo se kako je u 2017. realizirana i velika investicija obnove dječjeg i sportskog igrališta iza centralne škole Ivo Lola Ribar za što je utrošeno oko 350 tisuća kuna, a nedavno su i članovi Mjesnog odbora i vrijedni volonteri iz popularnog „Harlema“ zaokružili priču tako da su dodatno uredili popratne sadržaje ovog igrališta poput stola za stolni tenis i slično.

Zanimljive su bile i akcije uređenja igrališta u Salakovcima i Vinežu. Oba projekta za koje su članovi Mjesnih odbora sredstva osigurala od strane Fonda gradova i općina  odnosno poziva „Mali projekti za bolje sutra“ za svoj su cilj imali lijepo uređena dječja igrališta ili poligone koji krase ova naselja.

Zanimljivo je kako se i kroz brojne natječaje osiguralo značajna bespovratna sredstva za obnovu nekoliko igrališta. Jedno takvo, vrijedno gotovo 300 tisuća kuna zgotovljeno je ove godine u naselju Vinež. Radi se o novom modernom dječjem igralištu s ukupno osam novih sprava i antistres podlogom. Podsjetimo, ovaj projekt sufinanciran je od strane LAG-a Istočna Istra, odnosno odobreno je sufinanciranje putem natječaja za provedbu operacije 3.1.1.  u iznosu  od 200.000,00 kuna, dok je iz proračuna Grada Labina izdvojeno 62.100,00 kuna što čini ukupnu vrijednost projekta od 262.100,00 kuna.

Ove godine završeni su radovi i na jednom od najljepših igrališta u Labinu, onom u Jadranskoj ulici u naselju Rabac. Igralište koje svojom jednostavnošću osvaja i privlači rekreativce ovog naselja te je tako svakodnevno zauzeto. Ova je cjelokupna rekonstrukcija završena ove godine, a vrijednost investicije bila je nešto manja od 400 tisuća kuna.

Kroz jedan tekst teško je nabrojiti sve investicije Labina u ovaj segment no za kraj prisjetimo još dva dječja igrališta koja su svojom uređenošću i jedinstvenošću zaista posebna. Radi se o dječjem igralištu naselju Ripenda koje završeno u 2017., a u 2019. uloženo je u dodatno opremanje, a cjelokupna investicija izgradnje i dodatnog opremanja „teža“ je više od 300 tisuća kuna. Svojom pojavom u centru naselja na predivnoj poziciji zaista je oplemenilo ovaj dio Labina. Još jedno posebno igralište, ono je nedavno izgrađeno u samom srcu starogradske jezgre, a o njegovoj poziciji najbolje govori činjenica da su svi radovi zbog nemogućnosti dolaska strojeva morali biti odrađeni ručno. Ova je investicija iznosila 160 tisuća kuna.

„U protekle četiri godine Labin je napravio pravu revoluciju i svim mjesnim odborima obnovljena su ili izgrađena nova dječja ili sportska igrališta. Nastavljamo istim ili jačim tempom, a iduće godine planiramo rekonstrukciju dječjeg igrališta kod Domusa na Katurama i ugradnju podloge na betonskom malonogometnom igralištu kod OŠ "Matija Vlačić". Osim svega gore nabrojanog moram spomenuti i vježbališta na otvorenom, kod škole Matije Vlačića i na trim stazi u Rapcu za koje još jednom zahvaljujem našem vrijednom partneru HOO-u bez kojeg ne bi realizirali ova dva značajna projekta. U tijeku su i radovi na izgradnji dječjeg igrališta u Rapcu u Martinuzijevoj ulici gdje se gradi igralište u "morskoj priči" u potpunosti financirano sredstvima koje smo izborili na natječaju Flaga, a ne iz novca građana.“ – zaključio je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić

dječja igrališta dječje igralište grad labin ulaganja djeca