U Rockwoolu danas započeli građevinski radovi, dovršetak 17. kolovoza

U Rockwoolu danas započeli građevinski radovi, dovršetak 17. kolovoza

28.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Sukladno Izmjenama i dopunama građevinske dozvole koju je 11. srpnja ove godine izdalo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, danas u tvornici Rockwool započinju radovi kojima će se unaprijediti proizvodni proces i oprema za proizvodnju kamene vune. Prilikom kontrolnog inspekcijskog pregleda završenog 18. srpnja utvrđeno je da je Rockwool uskladio građenje sa Zakonom o prostornom uređnju i gradnji te je građevinski inspektor uklonio službeni znak zabrane gradnje s 30 metara visokog dimnjaka na gradilištu, izvješćuje Anđelka Toto-Ormuž, glasnogovornica Rockwoola.

 

Građevinski radovi su započeli danas te će prema planu trajati do 17. kolovoza, do kada će se, između ostalog, unaprijediti sustav hlađenja te će se u atmosferu ispuštati minimalne količine vodene pare jer temperatura vode neće dostizati točku vrenja, već će voda ići u recirkulaciju. Isto tako, obavit će se revizija kontrolnog sustava i svih instalacija u tvornici.

 

U skladu s izmjenama i dopunama građevinske dozvole, Rockwool je osigurao novac za nabavu dviju mjernih stanica za praćenje kakvoće zraka na području oko tvornice. U prvoj godini praćenja kakvoće zraka Rockwool će izdvojiti 2,6 milijuna kuna. Podatke će prikupljati i obrađivati dvije ovlaštene institucije, a to su Institut za medicinska istraživanja iz Zagreba i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Kontinuirano će se pratiti vrijednosti parametara kao što su sumpor-dioksid (SO2), sumporov vodik (H2S), ugljični monoksid (CO), čestice PM10 te meteo vrijednosti brzine vjetra, temperature i vlage. Tjedno će se prikupljati i analizirati vrijednosti formaldehida, amonijaka (NH3) i fenola dobivenih uzorkovanjem iz mjernih stanica.

 

- Svim izmjenama i dopunama u tvornici dodatno ćemo unaprijediti tehnološki proces i opremu za proizvodnju kamene vune kako bismo, kao društveno odgovorna tvrtka, dodatno doprinijeli zaštiti ljudskog zdravlja i okoliša što je jedan od Rockwoolovih prioriteta, stoji u priopćenju uz napomenu da je za unaprjeđenje proizvodnog procesa i opreme osigurano oko 4 milijuna eura, dok je ukupno ulaganje u Pićnu iznosilo gotovo 600 milijuna kuna.

 

Rockwool Anđelka Toto Ormož proizvodnja graevinski radovi kamena vuna