U rabačkoj luci potonuo ribarski brod poznatih labinskih ribara

U rabačkoj luci potonuo ribarski brod poznatih labinskih ribara

27.12.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Sunčano nedjeljno prijepodne privuklo je u Rabac na šetnju veliki broj Labinjana i Rapčana, a mnogi su zastali na rivi promatrajući neobičan prizor. S dna mora, pored rive ispod restorana Primorje, velika dizalica tvrtke Derosi metali vadila je potonuli ribarski brod poznatih labinskih ribara, oca i sina Kristijana i Edija Paliske. Brod je potonuo u noći sa subote na nedjelju iz još neutvrđenih razloga.

Kad sam u nedjelju ujutro oko 7 sati došao na rivu vidio sam da je brod potopljen. Riječ je o brodu tipa Islander za ribarenje, dug je 7 i pol metara. Razlog potonuća još ne znam, da li se nešto dogodilo oko motora ili nešto drugo, još ne znamo. Šteta je jako velika, sve mreže su još na dnu mora. Nedavno smo stavili novi motor, vidjet ćemo što će biti s njim, a stradala je i sva elektronika na brodu, radari i GPS. Brod sad vozimo u marinu u Rašu. Ribolova nema do daljnjega, rekao nam je Kristijan Paliska koji je asistirao kod vađenja broda i stavljanja na veliku prikolicu.

I ovom prilikom naglasio je da Rapcu nedostaje lukobran, iako ovaj slučaj u vrijeme bure nema veze s nedostatkom lukobrana čiji izgradnju Rapčani i ovdašnji ribari godinama prizivaju. No, uoči najavljenog juga otac i sin Paliska upravo su u nedjelju zbog nesigurnosti rabačke luke željeli svoj brod premjestiti u Tunaricu gdje su mnoga plovila već sklonjena. No, umjesto u Tunarici, njihov je brod završio na kamionu dizalici.


Branko Biočić 


Brod potonuće havarija rabac potonuće broda ribari