U prvim razredima labinskih škola više, u Raši i Sv. Nedelji manje je učenika nego lani

U prvim razredima labinskih škola više, u Raši i Sv. Nedelji manje je učenika nego lani

4.9.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Danas je u školama Labinštine počela nova školska, a u dječjim vrtićima nova pedagoška godina. Od 1.777 učenika u prvim razredima osnovne škole, 166 ih je na ovome području, čak 21 prvašić više nego lani. Isti broj prvašića u šest osnovnih škola Labinštine upisan je 2018. godine.


U Osnovnoj školi "Ivo Lola Ribar" ove godine u školske klupe sjesti će 73 prvašića, 17 više nego lani. Njih dvadeset polaznici su matične škole, u Područnoj školi Vinež ima ih 23, u Područnoj školi Kature isto toliko, dok Područna škola Vozilići ima sedam prvašića. Prvi put u školske klupe Osnovne škole Matije Vlačića sjelo je 36 prvašića, po 27 učenika u dva odjeljenja u matičnoj školi te devet prvašića u Područnoj školi Rabac.


U Osnovnu školu "Ivan Goran Kovačić" Čepić ove je godine krenulo 14 prvašića, jedan više nego lani, od toga ih je četiri u matičnoj školi, u Šušnjevici osam te dva prvašića u Kršanu. U Osnovnu školu "Vladimir Nazor" Potpićan upisan je kao i prošle godne 31 prvašić, 19 ih je u matičnoj školi, devet u Područnoj školi Katarina te tri u Pićnu.


Pad prvašića bilježe škole u Raši i Svetoj Nedelji. U Osnovnoj školi Ivana Batelića Raše u školske klupe je sjelo pet prvašića, pet manje nego lani, dok osam manje upisanih prvašića ima škola "Vitomir Širola Pajo" Nedešćina. U odnosu na prošlu školsku godinu, kad ih je bilo 25, ove je godine u školske klupe sjelo sveukupno 17 prvašića, od toga troje u Svetom Martinu.

U Dječjem vrtiću "Pjerina Verbanac" Labin službeno je u ponedjeljak započela i nova pedagoška godina. Prvi put u vrtić je krenulo 220 djece, a ovaj tjedan očekuje se i povratak ostalih mališana starijih dobnih skupina pa bi tako broj djece koja borave u osam objekata Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac, u Centralnom vrtiću Jaslicama, Labinu donjem, Vrećarima, Vinežu, Starom gradu, Raši i Rapcu trebalo biti do 500 mališana.

Branko Biočić


prvašići demografija obrazovanje