U ponedjeljak sastanak dionika u sklopu EU projekta MINE TOUR

U ponedjeljak sastanak dionika u sklopu EU projekta MINE TOUR

17.10.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin poziva sve zainteresirane dionike da u ponedjeljak, 21. listopada 2019. u 11:00. sati, u Gradskoj knjižnici Labin prisustvuju na drugom prekograničnom sastanku dionika projekta Mine Tour.

Podsjetimo, 7 partnera iz Hrvatske i Slovenije udružilo se i formiralo projekt Mine Tour – „Aktivna zaštita i valorizacija prirodne i kulturne baštine rudnika i rudarstva za razvoj održivog turizma“.  Radi se o 30 – mjesečnom projektu (od rujna 2018. do veljače 2020.) sufinanciranog  iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), a glavni je cilj rješavanje zajedničkih izazova utvrđenih na pograničnom području, istodobno iskorištavanje neiskorištenog potencijala rasta te jačanje procesa suradnje za cjelokupni skladan razvoj Unije.

U sklopu projekta, Grad Labin trenutno je u fazi obnove nadzemnog dijela šohta za čiju je sanaciju putem ovog projekta odobreno ukupno 2,4 milijuna kuna.

Unapređenjem očuvanja rudarske baštine, jačanjem održivog turizma i povećanjem kapaciteta turističkih dionika, projekt Mine Tour pomoći će gradovima Labinu (Hrvatska) i Litiji (Slovenija), koji su uključeni u projekt, oživjeti i poboljšati iskustvo i dostupnost dviju destinacija rudarskih spomenika. Glavna svrha projekta je jačanje promicanja rudarske baštine na nacionalnoj i prekograničnoj razini. Kako bi se to osiguralo, projekt predviđa osnivanje lokalnih interesnih skupina radi stvaranja interpretativnih sadržaja o rudarskoj baštini i podizanja svijesti o važnosti aktivnog očuvanja prirodne i kulturne baštine rudnika i rudarstva za razvoj održivog turizma. Očuvanje i održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa jedan je od tri prioriteta programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska.

Vjerujemo da je sudjelovanje u interesnoj skupini dobro ulaganje vašeg dragocjenog vremena – pristup sadržaju, dobrim praksama i, prije svega, mogućnost aktivnog oblikovanja prijedloga temeljenih na vašem iskustvu, a  doprinijet će očuvanju i promociji ova dva rudarska spomenika kulturne i prirodne baštine, svojevrsnih simbola Labina i Litije.

Zbog lakše organizacije svoj dolazak potvrdite na mail: robert.mohorovic@labin.hr najkasnije do 20. listopada.

Dnevni red u prilogu

mine tour kova je nasa eu projekt kova rudnik turizam održivi turizam