U Plominu (178 mm) i Labinu (154 mm) palo najviše kiše - poplavila Most Raša / izvanredne mjere zaštite od poplava uz sliv Raše (Fotografije)

U Plominu (178 mm) i Labinu (154 mm) palo najviše kiše - poplavila Most Raša / izvanredne mjere zaštite od poplava uz sliv Raše (Fotografije)

1.11.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Nevrijeme s olujnim jugom najviše je kiše donijelo središnjoj Istri i Labinštini, ponegdje i više od 100 litara po metru četvornom, dok je rano jutros područje Barbanštine poharala jaka pijavica koja je u nekoliko minuta nanijela veliku štetu na objektima. No, posljedice nevremena još se uvijek utvrđuju u cijeloj Istri, pa će više informacija biti poznato tijekom dana, kažu u Centru 112.

 

Zbog visokog mora na dijelu jadranske magistrale (D 8) uz obalu, dionica Tar-Antenal zatvorena je za promet. Na prometnicama uz rijeku Rašu i na dijelu Most Raše zbog poplava se vozi otežano, potreban je dodatan oprez, upozoravaju iz PU istarske. Zbog porasta vodostaja rijeke Raše proglašeno je izvanredno stanje. Kolnici su mokri i skliski u cijeloj Istri.

 

Izvanredno stanje proglašeno je noćas 4.40 na zaštitnim vodnim građevinama na malom slivu Raša – Boljunčica, jer je na gornjem toku rijeke Raše (most Mutvica – utok Kostadine) zabilježen vodostaj 500 cm, s tendencijom daljnjeg rasta.

 

Centar 112 je o tome obavijestio načelnika Stožera zaštite i spašavanja Raša i Pićan, JVP Labin, PP Labin, farmu magaraca Liburnija kod mosta Raša te farmu Bio Adria u Čepić polju. U 6.40 uspostavljena je i izvanredna obrana od poplava na malom slivu Raša – Boljunčica (utok u more – most Mutvidca).

 

Zbog porasta vodostaja na vodomjeru most Potpićan, na kojem je 7 sati zabilježen vodostaj 600 cm, s tendencijom porasta, Hrvatske vode su predložile ograničavanje prometa na državnoj cesti Vazilići – Pazin, lokacija most Potpićan, zbog prelijevanja vode preko ceste na mostu Potpićan.

Izvori: ipress.hr i duzs.hr (područni ured Pazin)

Istramet.com

Foto: Glas Istre 1.11.2012.

 

 

nasip poplava vodostaj voda kiša plomin labin potpićan most potpićan rijeka raša