U PIĆNU OTVOREN NOVI FESTIVAL ŠĆORICE Vikend u znaku šćorica, predstava, radionica i izložbi

U PIĆNU OTVOREN NOVI FESTIVAL ŠĆORICE Vikend u znaku šćorica, predstava, radionica i izložbi

29.7.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

U Pićnu je sinoć svečano otvoren novi festival Šćorice koji je zamijenio "Legend fest". U ime organizatora, općine Pićan festival, je otvorio općinski načelnik Dean Močinić a publiku je pozdravila i pročelnica županijskog upravnog odbora za turizam Nada Prodan Mraković koja je ispričala jednu svoju šćoricu iz djetinjstvta te Pićancima zaželjela puno lijepih i šćorica izrazivši nadu da će Pićan postati mjesto lijepih šćorica i priča.

Novi Festival "Šćorice" zamišljen je kao festival pričanja priča, festival slobodne kreativnosti te sinergije sudionika i posjetitelja, koji čuva priče našega zavičaja. Nakon službenog otvorenja uslijedila je predstava "Za kulturu pronti" Teatra Naranča (Scena 15+) koju je publika lijepo prihvatila a zatim koncert Karle Pupis.

Subota je rezervirana za bogati program namijenjen djeci i odraslima koji se održava na otvorenom javnom prostoru, u cijeloj starogradskoj jezgri Pićna, trgovima i uličicama te pojedinim konobama unutar starogradske jezgre a cijeli program je za posjetitelje besplatan.

Cilj festivala je objediniti razne umjetnosti i prikazati kulturne vrijednosti Pićna i ruralnog kraja središnje Istre. Važnu ulogu ima i poznata Pićanska legenda o Trnoplesarima, a istaknut će se i dio iz legende prema kojoj su biskupe u Pićnu zvali biskupima od lješnjaka zbog mizernih primanja radi čega su se hranili samo lješnjacima. Stoga je i za maskotu festivala izabran lješnjak koji se prve večeri predstavio publici.

Iz bogatog programa festivala treba istaknuti predstave "Za kulturu pronti" i "Veli Jože" Teatra Naranča, predstavu "U mojim snovima" u izvedbi Marijane Matoković (Mara di Clown), predstavu "Stare cipele" koju izvode učenici Područne škole Pićan i s kojom su ove godine sudjelovali na državnom Lidranu, umjetnički kutak u kojem će sudjelovati i afirmirani kipar Mario Devčić iz Pule, igru traženja lješnjaka koji će biti sakriveni po gradu, koncerti dviju mladih i talentiranih pjevačica, Karle Pupis i Karle Levak, te najavljeno spektakularno zatvaranje festivala.

Posjetitelji koji budu pratili predloženu kazališnu rutu, imat će prilike pogledati sve izvedbe bez preklapanja. Subotnji program počinje u 18, a završava u 23 sata.


Branko Biočić


pićan općina pićan šćorice