U petak odluka: LNG terminal u Raši ili Omišlju

U petak odluka: LNG terminal u Raši ili Omišlju

7.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Vladino Povjerenstvo za plinofikaciju Hrvatske u petak bi konačno moglo objaviti koja je lokacija u Hrvatskoj najpogodnija za gradnju LNG terminala te će vjerojatno odrediti i gdje će se on graditi. Povjerenstvo će u petak dobiti preliminarne studije o tome gdje bi bilo najbolje graditi LNG i nakon toga bi i javnost mogla biti upoznata sa studijom o odabiru lokacije. Stručnjaci koji su radili na tom poslu analizirali su pet lokacija, a u igri su ostale, kao što je bilo i očekivano, dvije - Raša i Omišalj na Krku. Potpredsjednik Vlade i predsjednik povjerenstva Damir Polančec potvrdio nam je jučer da će se sjednica povjerenstva održati u petak i da će na njoj biti predstavljena studija, no nije želio govoriti o tome koja lokacija ima određenu prednost.
- Ne želim spekulirati o tome koja je lokacija najbolja. Naravno da sam upoznat s preporukama iz studije, ali o imenima ću govoriti u petak nakon povjerenstva, jedino je što nam je Polančec želio reći.

 

Dobri geostrateški resursi

Međutim, jučer se u političkim i gospodarskim krugovima, što nije čudno s obzirom na veliki interes za taj projekt, spekuliralo čas da Raša ima prednost, čas da je u maloj prednosti Omišalj. O gradnji LNG terminala jučer je za vrijeme konferencije o sustavu javne nabave primorsko-goranski župan Zlatko Komadina nakratko razgovarao s Polančecom. O razgovoru župan nije želio puno govoriti, ali je upozorio da je geostrateški položaj županije kojoj je na čelu hrvatski nacionalni resurs i da ga u tom smislu treba promatrati i pametno iskoristiti.

 

Napomenuo je i da je prednost Krka u činjenici da se tamo već nalaze energetska i industrijska postrojenja, termoelektrana, Dina, Janafova skladišta, da je lučka infrastruktura završena te da je morska dubina pogodnija za primanje najvećih brodova.
Gradnju LNG terminala u svojoj županiji želi i istarski župan Ivan Jakovčić. On je lokaciju u Istri ponudio nakon što je Sanaderova najava gradnje na Krku naišla na političke otpore. Ističe da je istočna istarska obala pogodna zbog velikih potrošača kao što je Plomin, zbog plinovoda, ali i ostale komunikacijske infrastrukture.

 

Donijeti pametnu odluku

- Svakako je i Omišalj moguća i dobra lokacija. Mislim da treba uzeti u obzir sve elemente, a Istra ima prednost kad je u pitanju trusnost područja, kaže Jakovčić. On odbija kuloarske priče o tome da će odluka biti politička i da će ići u prilog Istarskoj županiji zbog njegovog dogovora s premijerom Sanaderom, kojem je »pružio ruku« kad njegova ideja o gradnji LNG-a nije dobro dočekana.


- Ne postoji dogovor, postoji samo zajednički stav da treba donijeti pametnu odluku o gradnji terminala. I Omišalj je pametna odluka, poručuje Jakovčić.
Ako povjerenstvo doista uskoro donese odluku o lokaciji i ako je investitori udruženi u LNG Adria prihvate, konačna odluka o gradnji terminala na Jadranu mogla bi biti donesena već do kraja ove godine. Prema prvotnim planovima LNG je trebao proraditi 2011. ili 2012. godine, a svako daljnje odlaganje, procjenjuju naši izvori, ugrozilo bi te rokove.

 

 

Struka, ne politika

Na pitanje kako to da se sada zalaže za gradnju LNG-a na Krku, a da je prije dvije godine premijeru Ivi Sanaderu koji je najavljivao gradnju baš na toj lokaciji poručivao da taj projekt realizira na splitskim Bačvicama, Komadina odgovara da nikada nije bio protiv gradnje, nego protiv političke odluke o gradnji, a bez stručne podloge.- Sada imamo stručnu podlogu, javnost puno zna o tome što donosi LNG terminal, a važno je i da znamo da ga gradimo za Europu, a ne samo za naše tržište koje treba tek jednu trećinu kapaciteta tog terminala, kaže Komadina. Priznaje da će konačna odluka na kraju biti politička odluka Vlade, ali da će sve ovisiti i o tome jesu li investitori udruženi u konzorcij LNG spremni graditi na lokaciji koju im Vlada ponudi. S obzirom na to da su investitori dosad više interesa pokazivali za Omišalj, Komadina zna da je to određena prednost lokacije u njegovoj županiji.

 

LNG terminal Ubac Knapić Raša jakovčić koromačno prostorni plan odluka