U Mercatoru u Istri se i dalje prodaju kancerogeni krumpirići

U Mercatoru u Istri se i dalje prodaju kancerogeni krumpirići

15.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Unatoč tome što je s polica slovenskog trgovačkog lanca Mercator u Sloveniji zbog slabe kakvoće krajem prošlog tjedna privremeno povučen čips pripravljen pod njihovom robnom markom, u Puli se on još uvijek nalazi u prodaji. Na neispravnost proizvoda ukazala je najveća slovenska udruga za zaštitu proizvođača nakon čega je Mercator zatražio od proizvođača potvrde i analize čipsa te poštivanje europskih standarda o kakvoći hrane.


Naime, prema podacima slovenskog saveza potrošača, Mercatorov čips je od 12 ispitanih prehrambenih proizvoda sadržavao najviše kancerogenog akrilamida (1.600 mikrograma na kilogram) koji nastaje pri prženju. Savez je prevelike količine akrilamida otkrio i u nekim uzorcima kruha, kroketa, trajnih peciva i keksa.
Zbog navodne štetnosti čipsa voditeljicu službe za odnose s javnošću Mercatora Ivu Jurković upitali smo hoće li proizvod biti povučen i s polica u Hrvatskoj te hoće li biti poslan na analizu.


»U Mercatorovim trgovinama nalazi se čips talijanskog proizvođača za koji imamo uredno analitičko izvješće ovlaštenih ispitnih kuća, a koji je u Sloveniji povučen iz prodaje zbog sumnje udruge potrošača da sadrži previsoku koncentraciju akrilamida, no ona nije zakonski definirana te se čeka nalaz analize. Budući da slovenska udruga potrošača nije htjela dati seriju ili lot uzorkovanog proizvoda, ne možemo znati o kojem proizvodu se točno radi jer analiza vrijedi isključivo za uzorkovani proizvod, a ne za sve takve proizvode na tržištu. Čips, za koji imamo potvrdu nadležnih institucija o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda na temelju napisa u novinama, poslali smo jutros na ponovnu analizu na Prehrambeno-biotehnološki fakultet da bismo još jednom potvrdili zdravstvenu ispravnost proizvoda.

Ukoliko rezultat bude negativan, proizvod će odmah biti povučen iz prodaje. Kod nas sistem opoziva i povlačenja proizvoda funkcionira besprijekorno te ako bude ikakve sumnje u zdravstvenu ispravnost, proizvod će bit povučen. Sve proizvode robne marke Mercator testiraju nadležne institucije prije nego što dođu na police, ali i kasnije, čime kontinuirano pratimo kakvoću proizvoda. Prema zagrebačkom ZZJZ-u, nadležnom inspektoratu i PBF-u samostalna analiza na akrilamid ne obavlja se jer koncentracija nije propisana, već je za zdravstvenu ispravnost dovoljna mikrobiološka analiza koju Mercator za navedeni proizvod ima i kojom je potvrđeno da je proizvod ispravan. U slučaju da postoji bilo kakva sumnja u zdravstvenu ispravnost proizvoda, reagirali bi i Agencija za hranu te sanitarna inspekcija«, piše u dopisu voditeljice.
Uz objavu o povlačenju proizvoda Mercator je naveo da je čips, kao i druga pržena i pečena hrana, siguran ako se ne konzumira u prevelikim količinama. Posljednji incident zbog sumnje u neispravnost Mercatorovih proizvoda dogodio se krajem kolovoza prošle godine, kada je iz trgovina u Sloveniji povučen sok od jabuke zbog sumnje da sadrži kvasne bakterije. No, u Hrvatskoj se taj sok nije prodavao.

I. N. TURKOVIĆ

mercator prodaja upozorenje čips prehrana kancerogeni dodaci ZZJZ zavod za javno zdravstvo