U Lamparni dvodnevni međunarodni kulturni projekt `Rudnici kulture`

U Lamparni dvodnevni međunarodni kulturni projekt `Rudnici kulture`

7.3.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U KuC-u ‘Lamparna'', Labin,  od 8.-9. ožujka održati će se prvi radni sastanak učesnika u međunarodnom kulturnom projektu "Rudnici kulture", kojeg je osmislila i provodi udruga Labin Art Express XXI, te kojeg sa 50% sredstava, tj. 30.000 Eura, sufinancira European Cultural Foundation (ECF).

 

Projekt "Rudnici kulture" bavi se: očuvanjem i revalorizacijom industrijske baštine brojnih bivših rudnika u novonastalim državama na području bivše Jugoslavije, poticanjem lokalnih zajednica prema prenamjeni postojećih industrijskih, arhitektonskih i povijesnih resursa te pretvaranju bivših rudnika u samo-održive javno-kulturne komplekse, kao i ponovna uspostava veza i suradnje između rudarskih općina/gradova/regija sa područja bivše države.

U cilju poboljšanja vidljivost rudarske baštine u regiji, od 01.03.2013.-30.09.2014.g. biti će provedene slijedeće aktivnosti: istraživanje o stanju bivših rudnika u regiji; edukacija svih lokalnih i regionalnih društvenih aktera o nužnosti zaštite rudarske baštine, kao i o raspoloživim alatima, modelima i strategijama, uključujući i uzajamni prijenos znanja i iskustva; zagovaranje, promocija i medijska kampanja koja uključuje i pokretanje web portala www.rudnicikulture.com i www.minesofculture.com, mobilnu multimedijalnu izložbu te dugometražni dokumentarni film i knjigu "The Mines of Culture".

„Rudnici kulture" projekt je multilateralne, međuregionalne, interdisciplinarne kulturne suradnje čiji je nositelj udruga Labin Art Express XXI (HR), a provodi se u suradnji sa sa partnerima: udruge Manifest, Prijedor (BiH), Terra Nostra, Mojkovac (Crna Gora) i Polygon, Zagreb (RH), zaklada Balkankult intereg, Krušedol (Srbija), Javna ustanova „Center za idrijsko dediščino", Idrija (Slovenija) te Javno poduzeće „Turizam Banovići", Banovići (BiH).

 

lae rudnici kulture tamara nestorović labin art express