U Labinu uhićen Nijemac osuđen za brutalno ubojstvo policajca u Srbiji

U Labinu uhićen Nijemac osuđen za brutalno ubojstvo policajca u Srbiji

15.9.2008. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Prema saznanjima beogradskog Blica, istarska policija nedavno je u Labinu uhitila Nijemca koji je u prvoj polovici 90-ih godina optužen i osuđen za ubojstvo policajca Aleksandra Veličkovskog u Srbiji.

Michael Faeger prije nekoliko dana je iz Njemačke doputovao u Istru na odmor. Kao i u slučaju svih ostalih stranih državljana, njegov boravak je prijavljen policiji koja je redovnom kontrolom utvrdila da se radi o osobi za kojom je raspisana Interpolova tjeralica.

Radi se o muškarcu koji je osuđen za ubojstvo policajca Aleksandra Veličkovskog na autocesti Novi Sad - Feketić 1990. godine. Veličkovski je 30. studenog te godine na autocesti blizu Siriga zaustavio kamion u kojem se nalazio vozač Albert Ludvig, dok je Michael Faeger bio suvozač. Veličkovski je Ludvigu zbog vožnje pod utjecajem alkohola oduzeo putovnicu i vozačku dozvolu te ga je isključio iz prometa.

Prema presudi suda u Novom Sadu, Ludvig je nakon nekoliko trenutaka napao Veličkovskog s kojim se potukao. Policajac je izvadio službeni pištolj iz kojeg je ispalio tri hica od kojih je jedan pogodio vozača u prsni koš. Faeger je zatim izašao iz kamiona i nožem napao Veličkovskog kojeg je sedam puta ubo oštricom noža. Zatim je ranjenom policajcu iz ruke oteo pištolj i udario ga nekoliko puta po glavi.

Mislio da je izbrisan s tjeralice

Policajac je od zadobivenih ozljeda ubrzo preminuo, a nakon nekoliko minuta je umro i Albert Ludvig. Prema dostupnim podacima, policija je nakon nekog vremena na mjestu događaja zatekla dva mrtva tijela i Faegera koji je bio sav zamrljan krvlju.

Feger je zatim pritvoren, a potom prebačen u zatvor u Sremskoj Mitrovici gdje je dočekao izricanje presude od tada maksimalnih 20 godina zatvora. Ipak, u prosincu 1993. godine je pobjegao sa skupinom zatvorenika koja je iskopala kanal i pobjegla iz zatvorske zgrade.

Petnaest godina nakon bijega iz zatvora, Faeger se pojavio u Hrvatskoj odnosno u Istri piše Blic dodajući da je Nijemac mislio da je nakon tolikih godina izbrisan s tjeralice. Proteklih godina se nalazio u Njemačkoj koja ga kao svojeg državljanina nije mogla izručiti Srbiji. Zasad nije potvrđeno niti demantiralo hoće li Hrvatska bjegunca izručiti Srbiji.

Policija uhićenje tjeralica crna kronika ubojstvo bjegunac izručenje