U Labinu se održava 5. Međunarodni znanstveni simpozij o Matiji Vlačiću Iliriku

U Labinu se održava 5. Međunarodni znanstveni simpozij o Matiji Vlačiću Iliriku

14.4.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U organizaciji Grada Labina i Instituta za  filozofiju iz Zagreba, danas je u  Gradskoj knjižnici započeo sa radom dvodnevni 5. Međunarodni znanstveni simpozij posvećen  Matiji Vlačiću Iliriku.  

Prilikom otvorenja, dr. Luka Ilić, uz dr. Marinu Schumann, stručni voditelj Simpozija, izrazio je zadovoljstvo organizacijom ovog važnog skupa koji se bavi Matijom Vlačićem Ilirikom, s obzirom da je isti bio previđen za 2020. godinu, koja je bila jubilarna godina, Flaciusove 500-te obljetnice rođenja, a dr. Luka Boršić, ravnatelj Instituta za filozofiju iz Zagreba naglasio kako je Matija Vlačić Ilirik jedan je od najznačajnijih hrvatskih mislioca, filozofa i teologa te mu je izuzetno drag što je Institut za filozofiju, uz Grad Labin, dio ovog skupa.

„Naš je Matija Vlačić Ilirik bogat i buran život i on je Labinu dao europsko obilježje već u 16. stoljeću. U svojim razmišljanjima bio je uvijek korak naprijed i nije se plašio glasno ih isticati. Mi Labinjani, ponosni smo na njega ali i vrlo rado ističemo, posebni na kao što je to bio on. Svaki novi Simpozij donosi nešto novo iz vrlo bogatog  Vlačićevog opusa, i siguran sam da i u budućnosti slijedi novi. Uz to, Grad Labin će se pobrinuti na još intenzivnijoj promociji  Vlačića i vjerujem da ćemo uskoro kandirati projekt revitalizacije i osuvremenjivanja Vlačićeve zbirke u Starom gradu“, rekao je u uvodnom obraćanju gradonačelnik Valter Glavičić.

 Na Simpoziju je upućena i Letera Matiji Vlačiću Iliriku, čiji je autor Danijel Mohorović, profesor ali i pisac kratkih priča i eseja. Letera je napisana u studenom 2020. godine, a potom je govorila novinarka Aleksandra Brnetić koja je prezentirala temu „Kako se Matija Vlačić Ilirik vratio u Wittenberg i u Magdeburg“.  Potom je govorila njemačka književnica Jutta Weber – Bock koja posljednjih nekoliko godina piše roman o Vlačiću. Uslijedio je rad dr. Luke Ilića o Vlačićevom obiteljskom stablu te Marine Schumann   govorila je o  načinu na koji je Vlačić odabirao nakladnike za svoje knjige, odnosno što je njima bilo privlačno ali i  rizično u suradnji sa Vlačićem.

U drugoj Sekciji  autori Ivana Skuhala Karasman i Luka Boršić govorili su o tome, što je Vlačić mogao naučiti o proročicama iz antičkih izvora.  dok je rizlaganje Zoltana Rokaya pročitano jer nije osobno mogao nazočiti.
 
Sandra Vignjević iznijela je detalje o katoličkoj reformi, bezbožnicima i Antikristu u Sv. Rimskom Carstvu..

Prvi dan rada Međunarodnog znanstvenog simpozija završio je razgledavanjem zbirke, Matije Vlačića Ilirika, u Starom gradu Labinu, pod stručnim vodstvom Luke Ilića.luka ilić matija vlačić stručni skup